Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevci imaju “klimatski ured”: Pomažu vam ulagati u obnovljive izvore

Ako imate nekretninu na području grada Križevaca i želite u energetsku obnovu, ugradnju fotonaponske elektrane na krov kuće ili na neki drugi način pozitivno utjecati na klimatske promjene, ali i na Vaše režije, onda znajte da je ovaj ured tu za Vas – poručila je Šatrak.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

O samom otvorenju Energetsko-klimatskog ureda u glavnom gradu Prigorja pisali smo u listopadu prošle godine, no kako se u njemu radi i koja je njegova funkcija dva mjeseca nakon otvorenja, odlučili smo se sami uvjeriti i posjetiti ga. Prvo što su nam rekli tamošnji zaposlenici jest to da se radi o prvom takvom uredu u Hrvatskoj, ali i šire, budući da se ne zna ni za jedan ovakav ili sličan projekt na razini Europe.

Kao dio dugoročne strategije Grada Križevaca za postankom energetski neovisnog grada, otvorenje ovog ureda savršeno se uklapa u viziju grada kakav Križevci žele postati. Podsjetimo, ured je otvoren u rujnu prošle godine u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, a on se nalazi u samom centru Križevaca, točnije u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog na broju 5. Iza ureda stoje Energetska zadruga Križevačkog laboratorija inovacija za klimu – KLIK i Grad Križevci, a zamišljen je kao edukacijski prostor za stvaranje klimatski otpornog društva u kojem će se prezentirati zelene tehnologije, proizvodi i usluge. Uloga zadruge sastoji se od edukacije i pomoći svojim građanima u realizaciji projekata obnovljive energije, a ovaj ured služi kao točka susreta građana i zelene tranzicije.

– Smatramo kako je važno informirati i educirati građane o projektima iz prve ruke, od prvog upita o solarnoj elektrani do prve zrake sunca na solaru na krovu. Svakom zainteresiranom građaninu pristupamo individualno, izlazimo na teren i procjenjujemo na mjestu što im je najisplativije napraviti – rekla nam je Ivana Šatrak, stručna suradnica Zadruge, nadodavši kako je ured zamišljen kao jedno opušteno mjesto susreta, u kojem prolaznici svrate makar samo pozdraviti, ali i doznati novosti u vezi rada same Zadruge, budući da ona djeluje u raznim segmentima grada.

Sam ured sastoji se od jedne velike zajedničke prostorije koju djelomično čini „showroom“ zelenih tehnologija, proizvoda i usluga. U njemuse trenutno nalaze tzv. dizalica topline, održivi proizvodi s platforme BioCro, uređaj za kompostiranje i uzgoj hrane, prijenosne baterije i solari, električni bicikl, solarni DJ, edukativna solarna kućica, portfolio arhitekta održive gradnje, građevinski materijali od konoplje i drugo. Svatko zainteresiran može se prošetati prostorijom te pitati sve što ga zanima u vezi izložene tehnologije i drugih proizvoda.

Ivana Šatrak

Cilj je ured pretvoriti u „one-stop-shop“ princip rada gdje će građani na jednom mjestu moći dobiti sve potrebne informacije, ali i realizirati željeni projekt. Zadruga djeluje od 2020. godine, a nastala je radi poticanja lokalnog stanovništva na ulaganje u obnovljive izvore energije, kako u javne projekte, tako i u svojim kućanstvima.

– Ako imate nekretninu na području grada Križevaca i želite u energetsku obnovu, ugradnju fotonaponske elektrane na krov kuće ili na neki drugi način pozitivno utjecati na klimatske promjene, ali i na Vaše režije, onda znajte da je ovaj ured tu za Vas – poručila je Šatrak.

Showroom s izloženim modelima proizvoda

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI