Križevci nakon potresa: Uklonjeno 60 opasnih dimnjaka, čak 83 štete na objektima

Grad Križevci najavio je kako kreće u obnovu cijele stare gradske jezgre zbog straha od potresa i urušavanja. Do kraja ovog mjeseca pripremit će se prvi koraci prema obnovi i osiguravanju stabilnosti građevina u centru grada kako bi bile sigurne za građane, a iz Grada mole sve građane da pripaze dok idu Ulicom Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

– Pregledom stručne službe trenutno su najproblematičnije dvije privatne zgrade za koje su već naručene statičke ekspertize. One će biti podloga da se Vijeću za kulturna dobra uputi prijedlog da se skinu s popisa zbog mogućnosti urušavanja. Trenutno čekamo izvještaj statičara nakon čega ćemo znati više o financijskoj konstrukciji obnove i vremenskom okviru obnove – rekli su nam iz Grada te dodali da bi konkretna rješenja trebala biti poznata do kraja mjeseca.

Grad Križevci je prema obnovi stare gradske jezgre krenuo još 2019. godine s programom sufinanciranja uklanjanja zapuštenih stambenih objekata koji uslijed oštećenja ili dotrajalosti predstavljaju opasnost ljudima i drugoj imovini ili pak tako zapušteni narušavaju vizuru grada. Grad sufinancira 15.000 kuna po objektu, a do sada je ovu potporu iskoristilo tek dvoje građana iako je Grad apelirao na sve vlasnike takvih građevina da se jave na ovaj poziv.

– Već duže vrijeme neriješeni imovinsko-pravni odnosi i zakonska regulativa oko građevina koje su kulturno dobro sprječavaju temeljitu obnovu centra našeg grada. Kao gradonačelnik sam nebrojeno puta razgovarao s konzervatorima, kao i s privatnim vlasnicima kako bismo došli do zajedničkog rješenja. Posljednji potres učvrstio me u odluci da pitanje pojedinih građevina moramo riješiti što prije. I to ćemo napraviti! Neću dopustiti da se dogodi tragična situacija kako bi se stvari počele rješavati. Već sljedećeg tjedna zatražit ću konkretna rješenja – rekao je gradonačelnik Rajn.

Nadalje, dodaje, da im je stalo da se obnove stare zgrade svjedoči i činjenica da je Grad prošle godine krenuo s obnovom zgrade stare knjižare u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga koja je bila u lošem stanju. Riječ je o zgradi u gradskom vlasništvu čija je obnova u tijeku i trebala bi završiti do proljeća.

– Što se tiče zgrade stare knjižare, to je zgrada u vlasništvu Grada i krenuli smo u obnovu krajem prošle godine. Na zgradi se obnavljaju krovište i fasada, radovi bi trebali završiti u proljeće, a vrijednost radova je 500 tisuća kuna plus PDV. Ova zgrada ne mora nužno biti primjer kako bi trebala izgledati obnova, ali je svakako poticaj za druge da krenu u obnovu svojih zgrada – poručili su u Gradu.

Potres koji je 29. prosinca prošle godine snažno pogodio Sisačko-moslavačku županiju ostavio je posljedice i u Križevcima. Uklonjeno je više od 60 opasnih dimnjaka, a prijavljena je šteta na 83 građevinska objekta te je jedna obitelj iz samog središta grada morala biti evakuirana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI