Križevci pomogli radniku Uljanika: U četiri mjeseca postao sam od električara – programer

Podravski list profile

Dok je cijela zemlja pratila agoniju radnika pulskog brodogradilišta Uljanik, Damjan Čorić, jedan od njih, polazio je programersku akademiju u organizaciji križevačkog Specka, jedne od najbržerastućih naših IT kompanija. Nakon svršetka akademije, uslijedilo je veliko iznenađenje – speckovci su Damjanu ponudili posao.

PL:  Rođeni ste Puljanin? Kad ste se zaposlili u Uljaniku?

– Rođen sam u Puli, a u Uljaniku sam se zaposlio sredinom 2017. godine kao električar sa završenom elektrotehničkom školom. Iako su se problemi nazirali i prije, oko kolovoza 2018. godine počelo se govoriti o stečaju i tada sam počeo ozbiljnije razmišljati o tome što bih mogao raditi idućih dvadeset godina. Vodio sam se sljedećim kriterijima: da se radi o nečemu što mogu samostalno naučiti, što mi neće dosaditi, što je traženo na tržištu rada i što nudi mogućnost za kontinuirano napredovanje u znanju i karijeri. Odluka je pala na web programiranje jer je ispunjavalo svaki od tih kriterija.

PL: Jeste li prethodno imali programerskog iskustva?

– Tog kolovoza krenuo sam učiti web programiranje bez ikakvog prethodnog znanja – internet nudi ogroman broj besplatnih resursa za učenje te sam odlučio najprije pokušati s tom opcijom. U dva mjeseca učenja, kada sam skupio minimalnu razinu znanja i utvrdio da je to polje koje me stvarno zanima, preselio sam se u Zagreb, jer nudi više prilika za učenje, a u konačnici i za pronalazak posla u toj struci.

Damjan Čorić

PL: Kako ste doznali za Speckovu akademiju u Križevcima?

– Za Speckovu akademiju sam doznao putem Facebooka i odmah sam se prijavio jer su nudili upravo ono što sam tražio, i to uz mogućnost dobivanja stipendije. Kad sam stigao u Zagreb, nisam imao dovoljno znanja da radim u toj struci pa sam se morao privremeno zaposliti kao električar. U veljači 2019. iz Specka su mi javili da sam dobio stipendiju. Akademija se održavala utorkom i četvrtkom te bih nakon posla sjeo na vlak i došao u Križevce, koje prije toga nisam imao priliku posjetiti.

PL: Kako je izgledalo pohađanje akademije, jeste li bili zadovoljni razinom znanja koje stječete, tempom…?

– Akademija je zamišljena i strukturirana tako da polaznici bez ili s malo predznanja dobiju kvalitetan uvod u osnovne koncepte weba i programiranja, tako da od početka edukacije nitko nije bio izostavljen. Osim toga, predavačima je bilo važno da na kraju Akademije polaznici imaju konkretna znanja o modernim tehnologijama koje se koriste u industriji i budu kompetentni na tržištu rada. Predavanja su trajala četiri mjeseca, a predavači su bili iskusni programeri, koji su imali odgovor na svako naše pitanje. Zadnjih mjesec dana znanja stečena na predavanjima koristili smo kako bismo radili na aplikaciji za rezervaciju gradskih dvorana za Grad Križevce. 

PL: Jeste li očekivali da ćete odmah dobiti posao u Specku, je li vas iznenadilo kad su vam ga ponudili?

– Speck mi se kao tvrtka svidio zbog tog načina na koji su nam pristupili, ali i zbog projekata na kojima rade. Kada su nešto prije završetka same Akademije objavili natječaj za junior JavaScript programera, bio sam siguran u odluci da se pokušam prijaviti za taj posao. Poslao sam prijavu, a uzeo sam i godišnji na prijašnjem poslu i pet dana se pripremao za razgovor. Intervju je dobro prošao, a ubrzo sam dobio i poziv u kojem su mi ponudili posao. Jako sam zadovoljan trenutnim poslom i zahvalan na prilici koju mi je Speck pružio, a cilj mi je napredovati i dalje i razvijati se u ovom području.

FOTO Privatan album

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti