Križevci: Svađa oko podjele mjesta u odborima Gradskog vijeća

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U srijedu je u kinodvorani u Križevcima održana druga sjednica Gradskog vijeća grada Križevaca, koja je ujedno bila i prva nakon konstituirajuće u novom sazivu. Sjednici je prisustvovalo 15 vijećnika, a nakon usvajanja prijedloga dopune dnevnog reda, raspravljalo se o 31 točki dnevnog reda. Najžešća rasprava vodila se oko odluke o imenovanju predsjednika, potpredsjednika i članova odbora Gradskog vijeća Grada Križevaca. U Gradskom vijeću postoji osam odbora, a u svakom od njih je jedan predsjednik, dva potpredsjednika te tri člana. Raspravu je pokrenuo vijećnik Ivan Majdak čija nezavisna lista ima dva mandata u Vijeću, ali nije dobila nijedno mjesto u odborima.

– Dosad i u prošlom mandatu znalo se i raspoređeno je bilo da vladajuća većina ima tri, a oporba dva mjesta u svakom od odbora. Ovoga puta raspoređeno je u nekakvim konzultacijama u kojima moja lista nije pozvana ni obaviještena da se raspoređuju ta mjesta. Stranke su tri koje imaju po tri mandata i moja lista s dva mandata. Stranke s tri mandata imaju po devet mjesta, a moja lista niti jedno mjesto u nijednom odboru. Zanima me po kojim su se kriterijima, osim osobne netrpeljivosti koju gradonačelnik iskazuje prema meni, dijelila mjesta – rekao je Ivan Majdak. Dodao je i kako mu je jasno da se žele sakriti dogovori, pregovori i sve što će se raditi, ali kako se tu ne radi o demokraciji, nego o primitivizmu. Odgovor mu je dao gradonačelnik Mario Rajn koji je pojasnio kako su dijelili mjesta.

– Poziv na sastanak išao je prema svima koji imaju klub vijećnika, a na posljednjoj sjednici izjasnili ste se s HDS-om da ste oporba i tako je upućen poziv. Ja sam se čuo s kolegom Švageljom koji je rekao da ćete komunicirati jer ste oporba i nakon što je definiran rok da se u ponedjeljak popisi članova dostave stručnim službama, nije došlo ništa, nego je predano u utorak bez da je bilo naznačeno tko je ispred koje stranke i tako je uvršteno. Ključ je bio da svakom klubu ide jedan mandat i nama dva jer imamo uvjerljivo najviše mjesta u Vijeću – rekao je gradonačelnik Rajn. Dodao je i kako se sastavi odbora mogu mijenjati i ako će prijedlog biti legitiman prema Odboru za izbor i imenovanja, on će biti podržan. Na ovaj odgovor Majdak je imao repliku u kojoj je rekao kako netko ne govori istinu.

– Neću reći da netko laže, nego da ne govori istinu. Mene je nazvao kolega Švagelj i pitao je li me netko pitao u vezi raspodjele mjesta. Rekao je da ste ga vi osobno zvali i rekli mu da njegova stranka ima devet mjesta i da dostavi popis ljudi koji će to biti. Po tome što ste utvrdili da je poslano klubovima vijećnika ne može biti tako jer je predsjednik Vijeća na početku rekao kako trenutno postoji samo jedan klub i to onaj SDP-a, a vi ste poslali tri poziva. Bez obzira na to trebali ste iz pristojnosti pozvati sve nositelje lista, a ako je bilo namijenjeno devet mjesta HDS-u i mojoj listi, onda bi iz HDS-a meni tako bilo rečeno i tako bismo se dogovorili. Ovako ste svjesno obmanuli njih i izostavili moju listu – rekao je Majdak na što Rajn više nije odgovarao.

Odluka je na kraju prihvaćena s 13 glasova za i dva protiv, a osim ove točke, jednoglasno su donesena izvješća o ostvarenju financijskog plana za 2020. godinu dječjih vrtića, osnovnih škola, ustanova u kulturi, Javne vatrogasne postrojbe, Vatrogasne zajednice, Zajednice sportskih udruga, Zajednice tehničke kulture i Gradskog društva Crvenog križa te izmjene Programa i plana javnih potreba na području grada u 2021. godini.

Između ostalog, donesen je Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Križevaca za 2020. godinu kao i odluka o raspodjeli rezultata za 2020. godinu. Na sjednici su prihvaćena i godišnja financijska izvješća Komunalnog poduzeća Križevci, Vodnih usluga te Križevačkog poduzetničkog centra.

Izdvajamo i donošenje Izmjena i dopuna proračuna Grada Križevaca za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu, kojima su ukupni rashodi i izdaci povećani za nešto više od 18 milijuna kuna i to najviše za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, vodoopskrbu i odvodnju te zaštitu okoliša, od čega izdvajamo povećanje sredstava kod kapitalnog projekta uređenja gradskog stadiona za 1.750.000,00 kuna, zbog troškova atletske staze koja je završena u ovoj godini.

Donesen je i Pravilnik stipendiranja studenata s područja grada Križevaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te odluka o dopuni Odluke o načinu i mjerilima naplate usluga od korisnika Dječjeg vrtića Križevci kojom se omogućuje roditeljima djece koja nisu upisana u vrtiće na području grada sufinanciranje smještaja u dječje vrtiće izvan grada.

Foto: Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI