Kronična i komplicirana bolest od koje boluje 80.000 Hrvata: Javlja se u bilo kojoj dobi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Psorijaza je kronična upalna bolest kože karakterizirana pojavom upalnog crvenila i ljuštenja kože, uz mogućnost zahvaćanja zglobova i drugih pridruženih simptoma. Učestalost psorijaze je jedan do tri posto u populaciji, a nema razlike u pojavnosti među spolovima. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80.000 ljudi.

Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se u čak 50 posto bolesnika javlja prije 25. godine života. Nastaje kao posljedica međudjelovanja genske sklonosti pojedinca i čimbenika okoliša kao što su infekcija (posebice streptokokne infekcije), psihički stres i neki lijekovi (beta blokatori, ACE inhibitori, antimalarici i litij). Psorijaza je kronična bolest koja izaziva veliko psihičko opterećenje pojedinca i može znatno smanjiti kvalitetu života zbog čega je izuzetno važan individualizirani pristup u liječenju i psihološka podrška.  

Važno je naglasiti i važnost redovite primjene neutralnih pripravaka za njegu kože. Kod težih oblika bolesti dolazi u obzir provođenje fototerapije, odnosno kontrolirano izlaganje UV zrakama pod dermatološkom kontrolom. U slučaju izrazito teških oblika psorijaze primjenjuje se i sustavna terapija, savjetuje dermatovenerologinja Lena Kotrulja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI