Kronična opstruktivna bolest svake godine uzima tri milijuna života

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Diljem svijeta treću srijedu u studenome, u ovom slučaju 20. studenoga, obilježen je Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti. Cilj je obilježavanja, kažu liječnici, podići svijest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti, sve češće među populacijom iz vrlo jednostavnog razloga – porasta broja pušača. Procjenjuje se da u svijetu od ove bolesti umire više od tri milijuna ljudi, a koliko točno u našoj županiji, ne zna se jer se statistika zasebno ne prati. Tek je procjena da u Hrvatskoj od nje boluje oko 10 posto stanovništva starijeg od 40 godina.

Osjećaj nedostatka zraka, u početku prilikom fizičkih aktivnosti, a kasnije i u mirovanju, kronični kašalj, produktivan ili neproduktivan, stezanje u prsima, piskanje u prsima, a onda i umor, gubitak apetita, tjeskoba, depresija, oticanje nogu – sve su to simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća.

– Liječenje ovisi o težini kliničke slike i cilj mu je ublažiti znakove bolesti, smanjiti broj epizoda pogoršanja i poboljšati kvalitetu života. Odmah treba prestati pušiti jer se prestankom pušenja smanjuje napredovanje bolesti – poručuju liječnici iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Dodaju da do razvoja KOPB-a može doći i zbog izloženosti štetnim plinovima i česticama, prašini, kemikalijama te zagađenom zraku u kući zbog sagorijevanja bioloških materijala za potrebe grijanja. U manjeg broja oboljelih uzrok je manjak enzima koji je odgovoran za elastičnost pluća, no i dugotrajna astma povećava rizik za nastanak KOPB-a. – Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje, javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. U jednog dijela bolesnika se bolest razvija bez kašlja. Zaduha (osjećaj nedostatka zraka) postepeno napreduje.Prvo se javlja prilikom napora, a kasnije, u težim stadijima bolesti bolesnik ima zaduhu pri obavljanju lakše tjelesne aktivnosti, pa čak i u mirovanju. Javlja se još čitav niz simptoma uključujući piskanje u prsima i osjećaj umora – kažu liječnici s Jordanovca. Kod bolesnika s teškim oblikom bolesti potrebna je trajna terapija kisikom, dok je kod nekih bolesnika u poodmakloj fazi bolesti potrebna i transplantacija pluća.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI