KRUMPIR POSTAJE LUKSUZ Cijena mu od lani skočila čak 100 posto, a rast će sve do lipnja

Ivan Pakasin: Cijena krumpira porasla je zbog suše, ali i činjenice da ga se u okruženju sve manje proizvodi pa je iz Hrvatske u posljednje vrijeme zabilježen povećan izvoz u BiH i Makedoniju


Autor: podravski.hr — 28.01.2013. / 16:07 Aktualno

KOPRIVNICA, SIGETEC – Tko bi mogao pomisliti da je i krumpir postao sve luksuznija namirnica o čijoj cijeni valja itekako voditi računa. Od lanjskog siječnja u pojedinim trgovačkim lancima krumpir je poskupio više od 100 posto i kilogram te nutricionistički slabo vrijedne namirnice danas iznosi čak četiri i više kuna.
Podravski proizvođači krumpira očekuju rast cijene sve do sredine lipnja kada će se u trgovinama pojaviti prvi domaći mladi krumpir. Tek bi se od kraja lipnja ili početka srpnja moglo očekivati blago smanjenje cijena.
– Cijena krumpira porasla je zbog suše, ali i činjenice da ga u našem okruženju nema. Sve se manje proizvodi u susjednim zemljama pa je iz Hrvatske u posljednje vrijeme zabilježen povećan izvoz. Naš krumpir najviše traže u BiH i Makedoniji – otkriva Ivan Pakasin iz Sigeca kod Koprivnice, jedan od većih proizvođača u Podravini koji godišnje proizvede oko 200 tona te namirnice.
Pakasin upozorava i kako je proizvođačka cijena krumpira od dvije kune, koliko dobivaju poljoprivrednici, na granici održivosti. Ulazni troškovi iznimno su veliki i svake godine sve više rastu.
Izvještava: MARKO MURKOVIĆ