KRV DAO 150. PUT ‘Svećenik me napao jer sam se slikao sa Stipom Mesićem i sliku stavio na zid’

A meni je baš draga ta fotografija - iskreno će Rac


Autor: podravski.hr — 05.03.2018. / 20:11 Aktualno

Petar Rac krv daje po 150. put

Stjepan Lončar, najzlatniji darivatelj krvi na području Koprivnice sa 150 i više davanja, na tronu je dobio društvo. Na akciji darivanja krvi na koprivničkom području održanoj ovih dana pridružio mu se Petar Rac iz Novigrada Podravskog, koji je krv dao 150. put.
Obitelj zlatnih darivatelja krvi tada je također proširena, ‘društvu’ se pridružio Vlado Varga iz Koprivnice, koji je krv dao stoti put. Oboje imaju krvnu grupu A+.
– Bio sam i bit ću darivatelj. Želim pomagati ljudima – kazao nam je Rac koji sa svojih 67 godina krv sada može darivati svakih šest mjeseci.
Gornja granica za darivanje je 70 godina, dakle, ako ga zdravlje bude služilo, krv može darivati još šest puta. Za svoju humanost primio je mnogobrojna priznanja, no posebno mu je drag prijam kod tadašnjeg predsjednika Hrvatske za 100 davanja. Tada je to bio Stipe Mesić, s kojim se tom prilikom fotografirao. Sliku je uramio i stavio na zid. Tako je nastala i jedna mučna priča.
– Kad mi je jedne godine svećenik, koji više nije tu, došao u blagoslov kuće, jako se naljutio zbog slike i počeo govoriti ružne riječi na račun Mesića. Ja se na to nisam obazirao, objasnio sam mu da su se svi s njim slikali, pa sam i ja. I baš mi je draga ta fotografija – ispričao nam je Rac.
Posebno je ponosan što mu je i sin darivatelj te već ima oko 75 davanja. Pozvao je i sve mlade da se priključe akcijama, a sebi je poželio zdravlja da i dalje može darivati krv.
Piše: Mirela Ištvanović
FOTO: CRVENI KRIŽ