Ivica i Miroslav oko 23 sata krenuli u krađu, ali vlasnik kuće se probudio. Tukli su ga svjetiljkom i zidarskom fanglom pa je preminuo

Medicinski vještaci ustanovili su kako je nesretnik zadobio "prijelom kostiju lubanje lijevo tjemeno s krvarenjem izvan i unutar moždanih ovojnica s nagnječenjem moždanog tkiva u predjelu lijeve hemisfere mozga"


Autor: podravski.hr — 30.08.2018. / 8:34 Crna kronika

Ilustracija / Policija je obavila očevid na mjestu tragedije

Ivica Vlajić (36) i Miroslav Lefler (38) osuđeni su na po četiri godine bezuvjetnog zatvora zbog teškog ozljeđivanja i smrti Stjepana Bukovca, presudio je Općinski sud u Bjelovaru.
Krvava noć dogodila se u studenom 2012. godine oko 23 sata u okolici Grubišnog Polja kad su Vlajić i Lefler upali u Bukovčevo dvorište želeći mu ukrasti gorivo. No, Bukovac ih je zatekao na ulazu u ostavu, a dvojac ga je tvrdim predmetima – vjerojatno ručnom svjetiljkom i zidarskom fanglom – izudarao po glavi i pobjegao. Nesretnik, koji je bio starije životne dobi i te noći pod utjecajem alkohola, pao je potom na tlo i lijevom stranom glave udario o betonsku podlogu. Medicinski vještaci ustanovili su kako je zadobio “prijelom kostiju lubanje lijevo tjemeno s krvarenjem izvan i unutar moždanih ovojnica s nagnječenjem moždanog tkiva u predjelu lijeve hemisfere mozga”. Stjepan je preminuo 20 dana kasnije.
Krivnju za Bukovčevu smrt Vlajić i Lefler tijekom postupka prebacivali su jedan na drugoga.
– Te noć došao sam u Miroslavovu kuću, pili smo vino i on mi je rekao da treba ići po gorivo do Stjepana. Rekao je da će izvaditi gorivo iz traktora i da zna gdje ima crijevo i karnister jer je on tamo već ranije bio. Ponio je sa sobom veliku crnu bateriju, otišao do prozora kuće da vidi da li Stjepan spava jer je u kući gorjelo svjetlo. Nakon toga, otišao je u jednu malu prostoriju gdje je upalio svjetlo, a meni je rekao da pazim da netko ne naiđe. U jednom trenutku je naišao oštećeni Stjepan i vidio sam da ga Miroslav tom baterijom udara po glavi. Pobjegao sam odmah – ispričao je Ivica Vlajić.
Bježao je, kaže, prema jednoj oranici preskočivši ogradu i čekao je Miroslava Leflera koji je došao nakon otprilike pola sata sa svinutom baterijom u ruci i krvavih ruku.

Stjepanov susjed Ivica svjedočio je kako je nesretni Stjepan njega prvog te noći nazvao telefonom i rekao mu da su ga napala dvojica s čarapama na glavi i da zove policiju

– Rekao mi je: ‘Jesam ga ubio s baterijom, ima lokva krvi tamo’ – ustvrdio je Vlajić.
No, Lefler poriče Vlajićev iskaz. On tvrdi kako je u jednom trenutku tamo doletio pas koji je strašno lajao i bojao se da će ga ugristi pa je počeo bježati
– Kad sam se u jednom času okrenuo, vidio sam Ivicu i Stjepana kako stoje okrenuti jedan prema drugome, pa sam nastavio bježati u pravcu svoje kuće koja je oko kilometar udaljena od tog mjesta. Za mnom je poslije došao Ivica Vlajić i rekao mi da je ubio Stjepana. Ja sam, istina, tamo u jednom času uzeo u ruke zidarsku fanglu i rekao Ivici da bi mi baš takva trebala, ali na kraju je nisam ponio – veli Miroslav Lefler.
No, bjelovarski sud nije povjerovao ni jednom ni drugom. Iz dokumentacije i iskaza svih ispitanih svjedoka zaključio je kako su Stjepana obojica tukla po glavi tvrdim predmetima – vjerojatno baterijskom svjetiljkom i zidarskom fanglom – što je dovelo do smrti nesretne žrtve.
Stjepanov susjed Ivica svjedočio je, primjerice, kako je nesretnik njega prvog te noći nazvao telefonom i rekao mu da su ga napala dvojica s čarapama na glavi i da zove policiju, a isto je potvrdila i liječnica hitne pomoći koja je Stjepana zatekla s krvavim ručnikom na glavi te je kod previjanja primijetila više ozljeda na glavi.
“Analizirajući dijelove iskaza svjedokinje Marije, supruge Miroslava Leflera, kada navodi da se u neko doba noći ustala i zatekla kako Miroslav sjedi u predsoblju, a u drugom ispitivanju da ga je zatekla u dnevnom boravku, da je bio potpuno smiren i da je u kuću potom ušao optuženi Vlajić sa crnom krvavom baterijom i izgovarao riječi da je ubio čovjeka, da Marija svoga supruga idući dan nije pitala što se to desilo, sud dovodi u pitanje vjerodostojnost iskaza svjedokinje jer je očito da ista želi otkloniti odgovornost svoga supruga za inkriminirani događaj, jednako kao što i optuženi Miroslav Lefler prebacuje odgovornost na Ivicu Vlajića. Marija iskazuje da nisu prijavili optuženog Vlajića da je ubio čovjeka jer da suprug i ona nisu znali o kojem čovjeku se radi. Očito je riječ o nelogičnom, neživotnom i nevjerodostojnom iskazu svjedokinje”, navodi se u presudi Općinskog suda u Bjelovaru. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA