KRVAVI PIR ‘Susjedovi psi ušli su mi u dvorište i poklali 37 ovaca i janjadi. Bio je to strašan prizor’

Vlasnici pasa nesretnom Peri moraju platiti odštetu od 27.600 kuna i 15.500 kuna sudskih troškova, odlučio je Općinski sud u Koprivnici


Autor: podravski.hr — 15.03.2019. / 10:51 Crna kronika

Pero Kusak sa svojim stadom ovaca

Dva psa počinila su užasan pokolj na gospodarstvu Pere Kusaka iz Novog Virja kod Đurđevca. Jedne večeri poklali su mu čak 27 bređih ovaca i deset janjadi.

Vlasnici pasa nesretnom Peri moraju platiti odštetu od 27.600 kuna i 15.500 kuna sudskih troškova, odlučio je Općinski sud u Koprivnici.

Kako je naveo Kusak, pokolj se dogodio u rujnu 2015. između 21 sat i 2.30 sati iza ponoći te je upozorio kako je susjed Mirko vlasnik bijelog kanadskog ovčara Binga, a Stjepan crnog mješanca Reksa. O napadu je izravno svjedočila Perina izvanbračna supruga koja se kobne večeri kući vratila oko 1.30 sati.

– Čula sam da se ovce glasaju bečanjem. Kad sam ih išla provjeriti, pronašla sam više ovaca koje su bile unakažene, izgrižene, krvave i ležale su na hrpi, a dio je htio kroz prozor štale izaći van. Kad sam otvorila štalska vrata s druge strane i upalila svjetlo, na tim drugim vratima zatekla sam dva psa. Jedna bijeli veći s kitnjastim repom za kojeg sam bila sigurna da je Mirkov, a drugi crni manjeg rasta koji je bio Stjepanov – rekla je na sudu.

Pero Kusak sudu je dostavio i snimku videonadzora koji je, kako navodi, bio postavljen zbog ranijih problema sa psima. Snimka je pregledana na ročištu i sud je zaključio kako se na njoj, iako su crnobijele i snimane u mraku, jasno u pojedinim trenucima vidi napad dva psa: bijelog većeg rasta kitnjastog repa i crnog nižeg rasta. Sud je ustanovio kako su psi prvo tjerali životinje u dvorište, a potom ih je bijeli pas grizao i trgao. U trenucima dolaska ispod osvijetljenog dijela psi su jasno vidljivi na snimkama.

Prema Kusakovim navodima, psi su na jednom mjestu iskopali zemlju i izvukli žičanu ogradu te ušli na njegovo gospodarstvo i počinili strašan pokolj.

Susjed Mirko opovrgavao je da je na snimkama baš njegov pas. Kaže kako u susjedstvu ima više takvih pasa. Slično je tijekom ročišta reagirao i susjed Stjepan tvrdeći kako crni mješanac nije njegov, već skitnica koju on povremeno hrani. No, izjave svjedoka nisu im išle u prilog.

Pero je tražio odštetu u ukupnom iznosu od 40.000 kuna. Kaže kako je svaka bređa ovca bila vrijedna 1200 kuna, janje 700 kuna, troškovi eutaniziranja pet ovaca 570 kuna, a trošak trokratnog pregleda ovaca 240 kuna. No, ovlašteni sudski vještak procijenio je kako šteta iznosi 27.600 kuna, što je koprivnički sud na koncu i priznao.

Presuda je nepravomoćna i na nju se Mirko i Stjepan mogu žaliti. (rm)

FOTO: DINKO BOROZAN