KUĆNI BROJEVI Nakon našeg istraživanja javne institucije u strahu od kazne odlučile poštivati pravilnik

Komunalni su redari u Koprivnici dosad izdali desetak upozorenja, a kaznu još nikome nisu naplatili


Autor: podravski.hr — 01.12.2018. / 12:33 Aktualno

Zgrada đurđevačke policije odnedavno ima kućni broj / Darko Imbriša

Nakon ovotjednog teksta u Podravskom listu o nepoštivanju Pravilnika o načinu označavanja imena naselja, ulica i trgova te obilježavanju zgrada brojevima, neke od institucija koje do tad nisu imale pločice s kućnim brojevima, prošlog su ih tjedna promptno postavile.

Tako je kućni broj osvanuo na staroj zgradi Općinskog suda u Ulici hrvatske državnosti i na susjednoj zgradi Porezne uprave. Palača pravde u kojoj se nalazi Katastar (institucija koja dodjeljuje kućne brojeve zgradama) i dalje nema jasno istaknut kućni broj.

Kućni broj osvanuo je na zgradi Porezne uprave u Koprivnici / Dubravko Vutuc

Zgrade Općinskog suda i administrativnog dijela Policijske postaje u središtu Đurđevca, nakon objave teksta u kojem je istaknuto da ne poštuju propisano označavanje, dobile su kućni broj. Odmah nakon objave teksta u sudu i policiji odlučili su reagirati i postaviti pločice s kućnim brojem i to baš onako kako nalaže pravilnik, desno od ulaza tako da je vidljiv s ulice i ceste od koje se pristupa zgradi. Ipak, Križevčani nisu bili tako ažurni pa na zgradi Državne geodetske uprave i zgradi u kojoj se nalaze političke stranke još uvijek nema kućnog broja.

… i zgradi Općinskog suda u Koprivnici

Podsjetimo, za provjeru pločica s brojem zgrade danas su zaduženi komunalni redari, a u Koprivnici ćete za nepostojanje pločice platiti 500 kuna. Za pravnu osobu kazna je 3000 kuna i još 500 za odgovornu osobu u toj tvrtki ili ustanovi. Iako su komunalni redari u Koprivnici prije nekoliko mjeseci počeli intenzivnije pratiti stanje s kućnim brojevima, dosad su izdali desetak upozorenja, a kaznu još nikome nisu naplatili.

I đurđevački se sud više ne mora bojati kazne

Pravilnik o ‘kućnim brojevima’ je, doduše još iz 1990. godine, a nastao je na temelju Zakona o naseljima iz 1988. godine. No, i dalje vrijedi baš kao i prvog dana. Zanimljivo, kazne za nepoštivanje prema tom zakonu su prilično paprene. Ako pravna osoba ne postavi pločicu s brojem zgrade ili ako je skine ili ošteti, morat će platiti od 100.000 do čak dva milijuna – dinara, ili danas u našoj valuti – nešto više od milijun kuna. (sm, db)

Geodetska u Križevcima i dalje nema kućni broj / Nikola Wolf

Nema ga ni Palača pravde u Koprivnici

Prošli tjedan nije ga imala ni Porezna uprava

… ni zgrada Suda u Đurđevcu

FOTO: Dubravko Vutuc i Darko Imbriša