Kućni ljubimci vrlo povoljno utječu na naše zdravlje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sve je više dokaza u obliku istraživanja koji pokazuju kako kućni ljubimci mogu unaprijediti zdravlje svojih ukućana. U istraživanjima najviše pozornosti usmjerava se na utjecaj šetanja s kućnim ljubimcem, a do sada se pokazalo kako vlasnici pasa puno lakše dostižu preporuke za tjelovježbu u usporedbi s osobama koje nemaju psa.

Ankete i istraživanja pokazuju kako samo jedan manji dio populacije zadovoljava preporuke za tjelovježbu. Primjerice, postoje podaci iz Velike Britanije koji kazuju kako samo 39 posto muškaraca i 29 posto žena vježba u preporučenim količinama. Postoje značajni dokazi kako psi povećavaju kretanje kod svojih vlasnika. Ovaj je učinak zabilježen kod odraslih ukućana te kod djece, međutim kod adolescenata nije.

No osim što nas tjeraju da se krećemo, psi povoljno djeluju na naše zdravlje na još nekoliko razina. Primjerice, istraživanje provedeno 2006. godine pokazalo je kako u šetnji s psom značajnije dolazi do smanjenja stresa u usporedbi sa šetnjom u kojoj ste sami ili u društvu ljudi.

Zajedničko sudjelovanje u aktivnostima na otvorenom od strane pasa i njihovih vlasnika jedan je od mehanizama smanjenja pretilosti u populaciji.

Druga važna uloga koja se pripisuje psima je socijalna podrška koju vlasnici dobivaju tijekom procesa mršavljenja. Životinja svome vlasniku pravi društvo tijekom aktivnosti i time potiče i motivira svog vlasnika da ustraje u programu mršavljenja. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je kako osobe koje nemaju psa imaju dvostruko viši rizik od prekomjerne tjelesne mase u usporedbi sa vlasnicima koji redovito odlaze u šetnju s ljubimcem. No, ako vlasnici ne šeću redovito s ljubimcima, tada njihov rizik od debljine iznosi 60 posto. Postoje i dokazi koji ukazuju kako su djeca u domaćinstvima s ljubimcima rjeđe pretila u usporedbi s domaćinstvima bez ljubimaca.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI