KUĆNOPIVARI Najpivarskiji grad u državi već ima 23 mala pivara koji to piće kuhaju po kućama

Križevački kućni pivari u međuvremenu su razvili dvije manifestacije kojima se prigorsko središte ustoličilo kao prepoznatljiv punkt na domaćoj pivarskoj sceni. U sklopu Križevačkog spravišča održavaju Pivišče te svoja piva predstavljaju široj publici, a s početkom jeseni organiziraju već spomenuti OktoberTest


Autor: podravski.hr — 05.09.2018. / 19:01 Aktualno

Sastanak su kućni pivari odradili u - vinogradu

To je valjda jedini službeni sastanak na kojemu svi, bez iznimke, piju pivo. I to ne bilo kakvo, samo ono koje su sami spravili. Članovi Križevačke udruge pivara u vinogradu Dina Majnarića u Brckovčini kod Križevaca finalizirali su u četvrtak pripreme za treći OktoberTest, koji će se održati 29. rujna u Križevcima.
Udruga križevačkih kućnopivara (eng.: homebrewing) nezadrživo raste. U dvije godine udvostručila se i sada ima 23 člana i članica. Zahvaljujući njima, Križevci su najpivarskiji grad u Hrvatskoj.
– Po glavi stanovnika sigurno nas je najviše. Cilj je udruge širenje kućnog pivarstva, usavršavanja načina izrade piva i širenja kulture ispijanja piva – reći će Aleksandar Karre, jedan od osnivača i šef udruge.
On je svoje prvo kućno pivo u garaži skuhao 2012. godine. Za razliku od craft pivarstva, koje označava male, nezavisne pivovare koje proizvode i prodaju kvalitetno pivo, kućni pivari proizvode ga isključivo hobistički, za sebe i prijatelje, bez komercijalnog plasmana.
A kako se pivarstvo toliko razvilo i tradicionalnom vinogradarskom kraju? I svoj sastanak Udruga održava okružena goricama i vinovom lozom.
– Ne znam, oduvijek sam više volio pivo, a dosadila su mi industrijska piva, koja mi, bez uvrede, nazivamo ŽKP – Žuja, Karlovačko, Pan. Kako sam dosta putovao po Češkoj i Slovačkoj, vidio kako tamo rade i rekao: Dosta je, sad moram i ja složiti svoje pivo! Sve potrebne informacije pronašao sam na internetu. ‘Povuklo’ me je i uskoro nas je pet-šest kuhalo pivo u mojoj garaži. Pomalo smo se opremali i opremom i znanjem, a onda smo osnovali udrugu – pripovijeda Karre.
Križevački kućni pivari u međuvremenu su razvili dvije manifestacije kojima se prigorsko središte ustoličilo kao prepoznatljiv punkt na domaćoj pivarskoj sceni. U sklopu Križevačkog spravišča održavaju Pivišče te svoja piva predstavljaju široj publici, a s početkom jeseni organiziraju već spomenuti OktoberTest.

Kućnopivari kuhaju vrhunsko pivo

– Na njemu se okupljaju sve hrvatske udruge kućnih pivara, a za ovu godinu pripremit ćemo 35 ‘kegova’ s po 20 litara piva. Pridružit će nam se i naši prijatelji iz craft pivovara. Dobrodošli su svi zainteresirani, a funkcioniramo po principut donacija. Kome se pivo svidi, može priložiti neki iznos, a skupljeni novac koristimo isključivo za opremu. Lani smo, recimo, kupili točionik – najavljuje Karre.
U čemu je tajna dobrog piva?
– Najvažniji su volja i ljubav prema pivu. Usto, higijena i čistoća jako su važni, tu treba više paziti nego kod vinarstva. Dakle, znanja i pedanterija su nužni. Svatko tko bi se želio početi baviti kućnim pivarstvom, može nam se obratiti, rado ćemo mu pomoći. Mi ne skrivamo znanje, podijelit ćemo sve informacije kojima raspolažemo – kaže šef Križevačke udruge pivara.
Ako tko misli da je ona ekskluzivan muški klub, vara se.
– Oduvijek volim pivo, a moj favorit je indian pale ale. Kuhamo ga kad stignemo, barem jednom mjesečno – veli članica Sanja Vujić, koja strast prema pivu dijeli sa suprugom Jasminom.
Kućni pivari po turi rade male „šarže“, između 20 i 40 litara. Doznajemo kako je za dobar početak dovoljno uložiti oko 1000 kuna u opremu i sastojke za prvo pivo. Kad se uhoda, „proizvodnja“ nije skupa. Karre veli kako će litru piva kućni pivar proizvesti po cijeni od dvije do sedam kuna, ovisno o sastojcima.
– Sve sastojke nabavljamo putem web-shopova, od kojih su nam, primjerice, mojepivo.hr i svezapivo.hr sponzori, pa nam daju povoljne cijene. Dobro surađujemo i sa sladoranom u Novoj Gradišci, a sladovi stižu i iz Austrije te Belgije. Hmelj, pak, uglavnom stiže iz Slovenije, Engleske, Češke i Amerike – otkriva Karre.
Udruga je nedavno od Grada dobila prostor koji namjerava urediti uz pomoć učenika srednje škole Ivana Seljanca, koji bi u sklopu prakse uredili unutrašnjost. Kad to bude gotovo, prostor će napuniti opremom za varenje piva i dati ga na korištenje svima zainteresiranima za kućnopivarstvo koji ga ne mogu prakticirati kod sebe zbog nedostatka prostora ili opreme.
Sa sastanka u križevačkim goricama članovi Križevačke udruge pivara otpratili su nas s podignutim čašama i pivarskom nazdravnicom: Pivili! (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF