KUD BAŠ PRVO NJIMA Novi SDP-ov načelnik kreše plaće vrtićkim tetama i kaže: “Zarađuju previše”

Brljek, osim toga, od ove godine profesionalno obavlja dužnost načelnika


Autor: podravski.hr — 05.01.2018. / 19:06 Aktualno

Zdravko Brljek već je pokušao dirnuti u vrtićke plaće, ali su tete 'podigle fajer'

Zdravko Brljek, novi SDP-ov načelnik Novigrada Podravskog kod Koprivnice, odlučio se za snažno stezanje remena zbog ‘propuha’ u općinskoj blagajni. Prve na udaru, tako, mogle bi se naći plaće – vrtićkih teta!
Socijaldemokratski načelnik, koji je na toj poziciji naslijedio HSS-ova sadašnjeg saborskog zastupnika Mladena Mađera, tvrdi kako je kresanje plaća tetama posve opravdano. Njegova je namjera da uravnoteži sve plaće iz općinskog proračuna na razinu između pet i šest tisuća kuna, a ravnateljica i većina teta u vrtiću, tvrdi, sada imaju više.
– Nadam se da ćemo u petom ili šestom mjesecu moći podignuti plaće službenicima u općini, koji sada primaju između četiri i pet tisuća kuna, pa će svi imati između pet i šest tisuća kuna, što su, smatram, jako dobre plaće s obzirom na vrijeme u kojemu živimo i stanje u općinskom proračunu – najavljuje Brljek.
Već je na zadnjoj sjednici Općinskoga vijeća pokušao smanjiti vrtićke plaće, ali su tete „podigle fajer“, pa je načelnik povukao prijedlog. Ipak, ne misli odustati od „uravnilovke“.
– Za dvadesetak dana sazvat ću tematsku sjednicu o utvrđivanju stanja u vrtiću, a dominantno će biti pitanje plaća – odlučan je općinski načelnik.
Brljek, osim toga, od ove godine profesionalno obavlja dužnost načelnika, a odluku o tome kolika će mu biti plaća tek treba donijeti Općinsko vijeće.
– Trebao sam biti profesionalac odmah nakon izbora, ali sam to otezao. Neću imati plaću kao bivši načelnik, više od 7000 kuna, nego između pet i šest tisuća kuna, idem na primanja koja će mi biti daleko manja nego što sam ih imao dosad – ustvrdio je Brljek, koji je dosad bio zaposlen u Gradu Koprivnici.
Odluku da se on profesionalizira na nož je pak dočekao njegov prethodnik, bivši načelnik Mladen Mađer (HSS).
– Vrlo zanimljivo. Neka se Brljek prisjeti da je, kad sam ja 2002. godine došao za profesionalnog načelnika, on kao tajnik Općine bio najveći kritičar toga i da je tvrdio kako je profesionalni načelnik Općini nepotreban, da će samo trošiti novac. Zašto se, onda, sada profesionalizirao – zapitao je Mađer, upozorivši također na neobičnu situaciju da se uopće još ne zna koliku će plaću primati načelnik.
Brljek potvrđuje da je bio protiv Mađerove profesionalizacije.
– I dan-danas mislim isto. Mađer je bio načelnik koji nije znao raditi službeničke poslove. Drugo je načelnik koji je i službenik, koji zna upravni postupak, napisati rješenje ili zapisnik, koji poznaje zakone – tako se jednom plaćom ‘tuku’ dva radna mjesta. Mađera sam onda, kad smo si još bili dobri, molio: Nemoj, kaj ćeš ti tu, druga je stvar da znaš nekaj delati… To je bilo kao da ja cijepim krave kao veterinar i onda samo čekam kad će početi krepavati – rekao je novopečeni profesionalni novigradski načelnik. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF