KUHINJA NAŠIH BAKA Širio se zamamni miris pevca s repom, palenjaka s koprivama, šarana kuružnjaka…

Izložbu 'Kultura prehrane i Podravina' građani mogu razgledati do 10. svibnja od 16 do 20 sati te ostaviti svoj prijedlog za tradicijsko jelo Podravine


Autor: podravski.hr — 06.05.2013. / 5:47 Stil

KOPRIVNICA, JAGNJEDOVEC – Sunčano selo u Jagnjedovcu, koprivničkom prigradskom naselju, udomilo je interaktivnu izložbu Muzeja Grada Koprivnice naziva ‘Kultura prehrane i Podravina’ te Jagnjedovečke legende kojima je proslavljen 371. rođendan sela.
Članice udruge žena Hrvatska ruža pripremile su ukusne štrukle, zlevanke, klipiće, pite i palenjake. Poznati seoski majstori Ivan Kukec i Anđelko Brkić ručno su obrađivali drvo tradicijskim alatom, mlade djevojke prale su rublje na način kako su to činile njihove bake, dok su Miljenko Vrhovec, Ivo Gadanec i Vladimir Bratković učili mališane baratati lukom i strijelom.
U prostoru etnozbirke obitelji Hećimović predstavljeno je i umijeće pripreme različitih podravskih jela. Iz tri se kuhinje širio neodoljiv miris tradicijskih jela našeg područja pa su posjetitelji mogli kušati pijevca sa slatkom repom, jagnjedovačke palenjake s koprivama, jela od ječmene, hajdine i prosene kaše, šarana u kukuruznom brašnu te istovremeno razgledati tradicijski kuhinjski pribor. Izložbu građani mogu razgledati do 10. svibnja od 16 do 20 sati te ostaviti svoj prijedlog za tradicijsko jelo Podravine kako bi pomogli u prikupljanju podataka.
Izvještavaju: EMA GREGUREK I NIKOLA WOLF