Sve veći broj istraživanja upućuje na to da je zdrava i uravnotežena prehrana jedan od faktora koji utječu na zdravlje očiju, vid i rizik od nastanka niza bolesti.
U nastavku ćemo vam otkriti koje biste namirnice trebali konzumirati kako biste zaštitili svoje oči. Kukuruz – Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu the Journal of Agricultural Food and Chemistry otkrivaju da kukuruz može smanjiti rizik od oštećenja vida, i to zahvaljujući visokom udjelu luteina i zeaksantina.
Kelj je također odličan izvor zeaksantina. Ovaj antioksidant smanjuje rizik od oštećenja vida i štiti oči od negativnih vanjskih faktora, kao što su sunčeva svjetlost, dim cigareta i zagađivači zraka.
Špinat – Samo jedna šalica špinata sadrži nešto više od 20 miligrama luteina i zeaksantina. Špinat svakako lagano termički obradite jer će na taj način tijelo puno lakše apsorbirati lutein. Češnjak i brokula, također su odličan izvor luteina i zeaksantina, brokula također sadrži i beta karoten i vitamin C.
Ivor: Centar zdravlja