KUMOVI U ZAVADI Župan Darko Koren: Politika je ubojica prijateljstava i od nje možeš oboljeti

Sve je izbilo na vidjelo pokušajem spašavanja direktora Komunalnog


Autor: podravski.hr — 18.03.2018. / 18:01 Aktualno

Župan Darko Koren i kum Branko Hrg u doba idile

Nakon imenovanja Martina Kozjaka za novog direktora križevačkog Komunalnog poduzeća, odjeknula je u prigorskoj javnosti izjava bivšeg direktora Gorana Gregureka (Mreža) kako je smjena rezultat političkog dogovora njegovih „prijatelja“ iz HDS-a.

Očito aludirajući na saborskog zastupnika Branka Hrga (HDS), bivšeg gradonačelnika, Gregurek je otvoreno krenuo kontra svog donedavnog stranačkog kolege s kojim je dugi niz godina dijelio sudbinu u HSS-u, a u jednom periodu bio je i Hrgov dogradonačelnik prije nego što je politički postavljen za šefa gradskog „komunalca“.

Čelni čovjek Mreže, župan Darko Koren, kaže da je bilo dogovoreno da
Gregurek ostane u Komunalnom poduzeću.

– Na dan skupštine društva sve se promijenilo, Gregurek je izigran, a što je do toga dovelo neću se izjašnjavati jer tangira i osobne odnose. Poznato je da je politika ubojica prijateljstva i od politike se može oboljeti, ali za sve treba pitati gradonačelnika Marija Rajna – rekao nam je u telefonskom razgovoru Koren dajući naznake kako između njega i Hrga ipak ne teku „med i mlijeko“.

Zahlađeni odnosi kumova Hrga i Korena navodno su žestoko načeti prije par godina raskolom u HSS-u kada je stranku preuzeo Krešo Beljak. Hrg je tada ušao u HDS koji mu je ideološki bio blizak, ali i tehnički odgovarao zbog formiranja Kluba zastupnika u Saboru, a Koren je izgradio novu političku platformu i stranku Mreža oko koje je okupio velik broj bivših HSS-ovaca što pak nije sjelo Hrgu koji je očekivao kako će svi biti na istoj strani.

Neki od upućenih poznavatelja političkih prilika ispričali su nam detalj sa sastanka u jednom križevačkom hotelu na kojem je Hrg okupio sve križevačke HSS-ovce i pozvao ih da se učlane u HDS. Taj poziv nije dobro sjeo Korenu koji je navodno napustio sastanak usred večeri.

– Imamo svaki svoj put, ali naši putevi se ne suprotstavljaju, Mreža je podržala Hrga za gradonačelnika, on je meni dao podršku za župana. Imamo različita mišljenja, ali to nije faktor koji bi nas doveo do apsolutnog razdvajanja – rekao nam je Koren koji ne negira kako odnosi nisu bajni.

Njihov politički put i prijateljstvo bili su na vrhuncu kad je HSS „žario i palio“ prigorskim krajem kao jedan od najvećih i najmoćnijih ogranaka u državi koji je iznjedrio i samog Hrga za predsjednika stranke. S druge strane, Hrg danas potencira kako je Mreža u tihoj koaliciji s Marijom Rajnom.

– HDS je oporba, a vijećnik Mreže (op.a. Hrvoje Gužvinec) je podržao gradski proračun i glasao protiv polugodišnjeg izvještaja o radu gradonačelnika, a koji se odnosio na moje razdoblje. To su političke pozicije, a privatne pozicije su sasvim drugačije, tu nemamo problema – priča nam Hrg i nastavlja objašnjavati kako su davno prepoznali da ne dijele iste stavove i dodirne točke, ali da će to ostaviti po strani.

– Normalna je stvar da ne mislimo isto, da nemamo iste političke interese, igrat ćemo političke utakmice gdje vjerojatno nećemo biti na istoj strani, ali to ne znači da ne možemo kasnije na pivu – slikovito se izrazio saborski zastupnik HDS-a.

No, Koren se ne slaže s izjavom o tihoj koaliciji.

– Mreža nije presudan faktor za većinu u križevačkom Gradskom vijeću, imamo svoj put i mi smo nezavisni što govori i ime stranke, neke prijedloge podržavamo, neke ne – izjavio je župan dodajući kako Hrg očito ima svoje mišljenje o kojem se nije želio dalje očitovati.
Piše: Admir Sinani
FOTO: ARHIVA