KUNE SE DA NIJE PIO Zaustavljen u prometu i proglašen krivim jer je napuhao – 0,13 promila!

Sudac se smilovao - kriv je zbog 'mrvice' alkohola, ali ipak neće platiti 1500 kuna kazne


Autor: podravski.hr — 20.04.2018. / 19:08 Aktualno

Ilustracija / Nije se proslavio naš subotnji rekorder

Instruktor vožnje, 46-godišnjak iz Koprivnice, proglašen je na sudu krivim jer mu je u trenutku osposobljavanja mladog kandidata za vožnju policija izmjerila koncentraciju alkohola od 0,13 promila. Prema zakonu, dok su s kandidatom u automobilu, instruktori moraju imati nula-nula alkohola u sebi.
Nesretnog su instruktora policajci oko 9.30 sati iznenada zaustavili u središtu Koprivnice i dali mu da puhne u uređaj za mjerenje alkohola. Policija ga je nakon toga odmah prekršajno prijavila i predložila 1500 kuna kazne. No, instruktor je napisao prigovor pa se na koncu pojavio pred prekršajnim sucem Dariom Kuzmićem.
– Ma, nisam ništa pio. Tog jutra bio sam na gablecu u restoranu i pojeo zelenu salatu začinjenu octom. Osim toga, s kolegama na poslu, nakon što sam djecu odveo u vrtić i školu, popio sam kavu i pojeo nekoliko slatkiša, odnosno čokoladnih pralina koje su u sebi imale nekakav sok koji, moguće je, ima i nešto alkohola – branio se jadni instruktor pred sucem.
Rekao je kako posao instruktora vožnje obavlja već 20 godina i nikad nije bio kažnjen zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
“Uzimajući u obzir utvrđenu koncentraciju alkohola, načelno priznanje okrivljenika, njegove obiteljske prilike, odnosno činjenicu da se radi o ocu više djece, okrivljeniku je za počinjeni prekršaj, umjesto propisane novčane kazne, izrečena mjera upozorenja – opomena. Po ocjeni suda i ovakvom vrstom sankcije bit će postignuti svrha i cilj izricanja prekršajno-pravnih sankcija i biti ostvaren dovoljan utjecaj na okrivljenika da ubuduće ne čini iste ili slične prekršaje u prometu. Pri tome se okrivljeniku ponovno skreće pozornost da je kao instruktor vožnje dužan strogo poštivati prometne propise kako svojim postupanjem ne bi ugrozio kandidate koji se osposobljavaju za vozače, kao i druge sudionike u prometu”, naveo je koprivnički sudac Dario Kuzmić u obrazloženju presude. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA