Kušenići privode kraju sjetvu pšenice: ‘Pšenica je bila rodna, opet ću je zasijati 50 rali!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ratari diljem naše županije privode kraju sjetvu pšenice. Prošlotjedna kiša pokvarila im je planove pa su prisiljeni micati rokove za završetak sjetve, no nadaju se da se to neće odraziti na prinose.

Robert Kušenić iz koprivničkog prigradskog naselja Štaglinec u novoj će sezoni pšenicu zasijati na 50 rali.

– Pšenica je u ovoj sezoni bila rodna pa ću je ponovno zasijati na 50 rali. U ovoj sezoni prinosi su bili oko 4,5 tone po rali i bilo bi idealno kad bi takav urod bio u idućoj godini – kaže Robert Kušenić.

Najava da će zima biti topla, dodaje Robert, ne bi se trebala odraziti na pšenicu. Najvažnije je da se čim prije završi sjetva.

– Već smo se navikli da su zime toplije i tome smo podredili i način uzgoja. I prošla zima bila je toplija i bez pravog snijega pa je urod bio dobar – kaže Robdert Kušenić.

Ukupno Robert obrađuje 150 rali zemljišta, a uz pšenicu uzgaja i kukuruz i uljanu repicu. U planu je i povećanje površina ako se ukaže prilika za kupnju novih parcela.

– Prije smo se na našem gospodarstvu bavili stočarstvom, no s padom cijene mlijeka okrenuli smo se ratarstvu. Još uvijek imamo 20 krava, no ako se situacija s otkupnom cijenom mlijeka ne popravi, u potpunosti ćemo se okrenuti ratarstvu – ističe Robert Kušenić.

Za ratare je, kaže Robert, i u ovoj sezoni najisplativiji bio uzgoj uljane repice koja zahtijeva manja ulaganja u odnosu na pšenicu i kukuruz.

– Moramo se opredijeliti za više kultura jer ako se dogodi loša godina za jednu od njih, možemo se “izvući” kroz uzgoj drugih kultura. Nažalost, poljoprivreda u našoj državi još uvijek nije stabilna grana koja bi nam nudila potrebnu sigurnost za dostojan život – zaključio je Robert Kušenić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI