Kuterovac: Todorić je preplatio Mercator i to je razlog kraha. No, Agrokor je u suštini zdrava firma

Agrokor je i danas najveći proizvođač mesa i mlijeka u Hrvatskoj, da toga nema uvozni deficit hrane u Hrvatskoj danas bi bio čak 35 posto veći


Autor: podravski.hr — 24.03.2018. / 10:58 Aktualno

Krešimir Kuterovac, bivši Agrokorov glavni direktor za poljoprivredu

Poznati menadžer Krešimir Kuterovac planira kroz nekoliko godina na svojim farmama godišnje proizvesti oko 300.000 prasadi. Jedna od tih farmi nalazi se i u Velikom Otoku blizu Koprivnice, a nakon rekonstrukcije i investicija ona bi trebala postati među najvećima u Hrvatskoj. Riječ je o farmi koja je nekoć bila u vlasništvu Sizima, poduzeća koje je zbog dubioza završilo u predstečajnoj nagodbi. Sada je u zakupu Kuterovčeve tvrtke AgroAn.
Nakon brušenja zanata na poziciji Državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede i u Agorkoru na pozicijama predsjednika uprave Vupika, člana uprave Belja te izvršnog direktora za poljoprivredu, ovaj agronom prije četiri godine pokrenuo je vlastiti uzgoj prasadi.
S njime smo razgovarali o planovima, ali i stanju cjelokupne poljoprivredne proizvodnje Hrvatskoj, kao i aktualnim događajima u Agrokoru. Krešimir Kuterovac jedan je od najiskusnijih i najpoznatijih menadžera u sektoru poljoprivredne proizvodnje i idealan je sugovornik za te teme.
Radili ste u Agrokoru. Bili ste predsjednik uprave Vupika, član uprave Belja i Agrokorov glavni direktor za poljoprivredu. Je li Agrokor napravio dobro za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj?
– Mi danas o Agrokoru možemo govoriti što želimo. Ali, Agrokor je u razvoj poljoprivredne proizvodnje, u vrijeme kada sam ja tamo radio, uložio dvije milijarde kuna u poljoprivredu proizvodnju. Agorokorove poljoprivredne tvrtke su konkurentne i rade s najboljim tehnologijama,tamo rade ljudi s vrhunskim znanjem. Činjenica je da se tamo stvorila poljoprivredna proizvodnja, koja je ostala u Hrvatskoj. Agrokor je i danas najveći proizvođač mesa i mlijeka u Hrvatskoj, da toga nema uvozni deficit hrane u Hrvatskoj danas bi bio čak 35 posto veći.
No, nije li Agrokor postao uteg oko vrata malim poljoprivrednim proizvođačima u Hrvstakoj koji se nisu mogli nositi s takvim financijskim, tehnološkim i proizvodnim gigantom?
– Možda i je tako. Ali, tu nije problem u Agrokoru, već u činjenici da je on ostao sam. Moje je pitanje vama – zašto se Podravka pretvorila iz jedne proizvođačke tvrtke, poljoprivrednog giganta u ovo što je danas. Vi Podravci znate što je Podravka bilo prije 20 godina, a što je danas. Ja se sjećam Podravkinog poljoprivrednoga gospodarstva, proizvodnje sjemena, mesne industrije. A što od tog imamo danas? Znači, nije problem što je Agrokor investirao, nego što drugi nisu.
Pitanje je zašto Podravka nije postala još jedan Agrokor.
– Mi smo uništili velike poljoprivredne proizvodne sisteme, a samim time i srž poljoprivredne politike zemlje. Da danas imamo 20 Agrokora, cijela poljoprivredna proizvodnja mogli bi se vrtjeti oko tih kompanija.To je stvar državne politike, neaktivnosti. Ništa nismo učinili da te velike poljoprivredne tvrtke opstanu. Ja sam kao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede 2008. godine imao spreman tekst zakona u uređenju hrvatske poljoprivredne politike. Tek danas je došao na red Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Deset godina je prošlo. Što se tiče Agrokora, on se našao u takvoj krizi zbog sektora trgovine. Mercator je debelo preplaćen i tu je srž ovoga što imamo danas. Poljoprivredni sektor Agrokora je zdrav.
Razgovarao: Matija Dolenec
Foto: Nikola Wolf
CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROČITATI U OVOTJEDNOM BROJU PODRAVSKOG LISTA