Lacković nakon 56 godina maknuo kalinovačkog partizana iz imena škole

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđevačka Osnovna škola Grgura Karlovčana u novoj će školskoj godini promijeniti ime u Osnovna škola Đurđevac. Odluku o promjeni imena službeno su danas donijeli gradski vijećnici, a ta tema izazvala je negodovanje oporbenih SDP-a i HDZ-a, koji su bili protiv micanja imena koje je škola nosila više od pola stoljeća.

Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a

Marko Fucak, vijećnik SDP-a, postavio je pitanje čija je inicijativa da se mijenja ime škole, na što mu je gradonačelnik Hrvoje Janči odgovorio da je već duže vrijeme u “školskim krugovima” postojala namjera da se ime promijeni.

Školski odbor je jednoglasno donio odluku o promjeni imena, a u njemu su zastupljeni i predstavnici učitelja i roditelja. Grad je kroz vlastita sredstva i iz fondova Europske unije u školu uložio više od deset milijuna kuna i ovo je pravi trenutak da škola dobije ime po osnivaču – odgovorio je Hrvoje Janči.

Iz odgovora koji smo dobili od Damira Mujića, predsjednika Školskog odbora, ispada da je prijedlog stigao iz vladajuće nezavisne opcije Željka Lackovića.

Grad ima osnivačka prava i od njih je stigao prijedlog o promijeni imena koji smo odobrili. Primjena novog imena će početi od rujna, kad službeno počinje i nova školska godina – kazao je Damir Mujić.

Gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković

Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća, u svom obrazloženju dotaknuo se i teksta o promijeni imena škole koji je danas objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista.

Nemojte nasjedati na tezu koja je postavljena u Podravskom listu da se ime mijenja zbog mjesta u kojem je rođen Grgur Karlovčan ili njegovog ideološkog opredjeljenja. Postavljam protupitanje komu smeta da se škola zove po osnivaču. Nije bitno kako se škola zove. Bitna je renesansa u Đurđevcu koja se odnosi na ulaganja u naše ustanove, prvenstveno u školu i vrtić, pa je opravdano i da škola nosi ime po osnivaču – pojasnio je Željko Lacković.

Rajko Gašparić, predsjednik đurđevačkog HDZ-a je, pak, naglasio da promjena imena škole ipak iziskuje širu javnu raspravu.

Rajko Gašparić, predsjednik đurđevačkog HDZ-a

Ne treba preko koljena mijenjati ime škole i o tome bi ipak trebali nešto više od nas reći građani – ustvrdio je Rajko Gašparić.

Odluka o promjeni imena izazvala je negodovanje i pojedinih građana, među kojima je i mladi povjesničar Nikola Cik. Za takav postupak, smatra Cik, potrebno je provesti savjetovanje i anketu među građanima pa tek onda donijeti odluku.

Ako se već i mijenja ime škole, onda je nelogično da dobije ime po gradu. Nepisano pravilo je da škole u gradovima dobivaju imena po značajnim zavičajnim osobama i ne vidim razlog zbog kojeg naša u Đurđevcu ne bi nosila ime Grgura Karlovčana ili, ako se već mijenja ime, da novo ime bude po nekoj zavičajnoj osobi koja je ostavila neizbrisiv trag svojim radom. Grgur Karlovčan je podravski književnik, a i određeno školsko razdoblje proveo je u Đurđevcu i nelogično je sad mijenjati ime škole, pogotovo zbog toga što je rođen u Kalinovcu ili što je bio ljevičar. Pitam se hoće li idući korak biti i promjena imena Ulice Grgura Karlovčana, koju imamo u širem gradskom središtu. Za ovakve stvari jednostavno je potrebno čuti mišljenje javnosti i građana – ističe Nikola Cik.

Đurđevački povjesničar Nikola Cik

U materijalima za sjednicu gradski vijećnici dobili su pojašnjenje vladajuće opcije Željka Lackovića da je do 1998. godine u sustavu đurđevačke škole bio i Kalinovac kao područna škola, a kako otad Kalinovčani imaju vlastitu školu nema potreba da đurđevačka nosi ime Grgura Karlovčana.

Grgur Karlovčan, književnik i učitelj, rođen je u Kalinovcu, a dio školovanja proveo je u Đurđevcu. Bio je poznat i po svojim ljevičarskim ideološkim pogledima, zbog kojih je često bio isključen iz škole i uhićivan. U Drugom svjetskom ratu bio je zatočen kao komunist i partizan, a ubijen je u rujnu 1942. godine prilikom pokušaja bijega iz logora Stara Gradiška. Škola u Đurđevcu nosi njegove ime 56 godina, od 1963., kad je izgrađena školska zgrada u kojoj je i danas smještena škola.

Upravo to pojašnjenje u đurđevačkom SDP-u, ističu, dovelo je do mišljenja da očito nekome smeta što je Grgur Karlovčan rođen u Kalinovcu i što je bio ljevičarskih svjetonazorskih pogleda.

FOTO: Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI