Lani u koprivničkoj bolnici napravljena 52 pobačaja, rađa se više djece

Podravski list profile

Iako podaci za našu županiju nisu sasvim točni, budući da mnoge žene rađaju u drugim hrvatskim bolnicama te ondje idu i na pobačaje, veseli činjenica da je u našoj bolnici lani rođeno više djece nego godinu prije, a u odnosu na 2017. godinu smanjen je i broj legalno induciranih pobačaja.

Tako je 2018. rođeno 799 djece u koprivničkoj Općoj bolnici, 18 više nego godinu prije. Istovremeno, u godinu dana smanjio se i broj legalno induciranih pobačaja za ukupno deset, 52 u odnosu na 62. Time je nastavljen trend pada broja legalno induciranih pobačaja prisutan unazad nekoliko godina.

U prilog te tvrdnje govore i podaci Zavoda da je 2013., primjerice, u bolnici obavljeno 127 abortusa, 2014. njih 110,  a 2015. godine broj je pao na 58.

Dr. Ivica Stanišić

No, kako je s brojkama bolnica u okruženju? U bjelovarskoj bolnici, primjerice, obavljeno je lani samo 37 pobačaja, dakle, gotovo duplo manje nego kod nas, a riječ je o županiji s četiri tisuće stanovnika više. U virovitičkoj bolnici istovremeno je učinjen 41 namjerni prekid trudnoće, 21 manje nego kod nas, no ta županija imanje i manje stanovnika.

U Varaždinskoj županiji živi 60 tisuća stanovnika više nego u našoj i ondje je lani obavljeno 238 namjernih prekida trudnoće, uz pulsku bolnicu i KB Merkur najviše u cijeloj Hrvatskoj.

No, valja istaknuti kako se ta ogromna brojka ne odnosi samo na pučanstvo te županije, već ondje dolaze i žene iz drugih krajeva Hrvatske. Šef Odjela za ginekologiju i opstetriciju koprivničke Opće bolnice u jednom od prijašnjih razgovora na tu temu kazao nam je kako je načelno protiv pobačaja, ali nikako ga ne bi zabranio. 

– Odluka o namjernom prekidu trudnoće za svaku je ženu teška i zasigurno ostavlja posljedice po psihičko, a neki put, doduše vrlo rijetko, i reproduktivno zdravlje. Da ne govorimo o šteti za širu društvenu zajednicu i aktualne alarmantne demografske trendove – objasnio je dr. Ivica Stanišić.

U bjelovarskoj bolnici, primjerice, obavljeno je lani samo 37 pobačaja

Dodao je kako se nikako se ne slaže da se ženama ukine pravo na slobodno odlučivanje o tome da, do određene gestacijske dobi, same donose odluku o tome hoće li pojedinu trudnoću zadržati ili ne. Napomenuo je i kako broj namjernih prekida trudnoća, koje registriraju u koprivničkoj bolnici, iz godine u godinu pokazuje tendenciju pada.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti