Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Lažni i nekvalitetan med prodaje se i na koprivničkom sajmištu?

Podravski pčelari, uz prošle dvije katastrofalne sezone, suočeni su i s problemom patvorina meda koje se sve više pojavljuju na tržištu. Sve je više pretržaca koji u želji da zarade što više novca nude i patvorine meda, a pčelarima u borbi s njima dodatni problem stvara i činjenica da u slučaju sumnje na patvorinu moraju sami platiti oko 5000 kuna kako bi med otišao na analizu. Naime, takva analiza provodi se samo u Njemačkoj, a u slučaju da se uspostavi da je riječ o patvorenom medu, državni inspektorat vraća pčelarima uplaćenih 5000 kuna za analizu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Patvorine meda pojavile su se i u Koprivnici, no naši pčelari zasad se nisu odlučili da zatraže analizu od sumnjivog pretršca upravo zbog iznosa koji se mora uplatiti kako bi se med poslao u laboratorij u Njemačkoj. Zdenko Lončarić, predsjednik koprivničke Pčelarske udruge Lipa, ističe kako na koprivničko sajmište svakog ponedjeljka dolazi jedan prodavač iz Međimurja koji u ponudi ima i med koji je najvjerojatnije patvorina.

Zdenko Lončarić: Oznaka Med s hrvatskih pčelinjaka najbolje je jamstvo

– Med koji on prodaje nema nikakve oznake, a i po boji i ostalim karakteristikama nalikuje na patvorinu. Mi smo obavijestili inspektorat koji je obavio nadzor i kad god se pojavi inspekcija, taj prodavač pospremi sumnjivi med u auto. Čim se inspektori „maknu“, ponovno prodaje taj med. Nećemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je to patvorina, ali očito nešto ne „štima“ s tim njegovim medom – kaže Zdenko Lončarić.

Najvažnije je, dodaje on, kupcima skrenuti pozornost da ne kupuju takav med sumnjive kvalitete. – Svi pravi pčelari koji se bave prodajom meda „na malo“ imaju svoje etikete, a većina i oznaku Med s hrvatskih pčelinjaka koje je najbolje jamstvo da će kupci dobiti kvalitetan i domaći proizvod – zaključio je Zdenko Lončarić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

uredili postojeće Eko kompostište i dovezli 1 tonu komposta DomKo

FOTO Komunalac obilježio Svjetski dan zaštite okoliša na EKO vrtovima

CAREVDAR

Pijani vozač pokupio prometni znak, zabio se u ogradu i završio na boku

PRIVREMENO RJEŠENJE

Na stazi u Mažuranićevoj stvorile se rupe, sanirali ih nakon nekoliko dana

U TIJEKU JE GRADSKO VIJEĆE

Jakšić: Sva djeca će biti upisana u vrtiće najesen, u pripremi i dva nova vrtića

MANIJAK

Uhvatila ga prometna kamera: U tri ujutro projurio kroz Kalinovac 177 na sat!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI