LEDENA BERBA Zbog topla vremena još se čekaju butelje božanske kapljice vrijedne 800 kuna

Vinarija Kostanjevec računa na 80-ak litara skupocjenog 'ledenog vina'


Autor: podravski.hr — 05.02.2018. / 15:12 Aktualno

Luka Koščak, glavni enolog Vinarije Kostanjevec

Klimatske promjene i topla zima otežavaju rad vinogradarima i vinarima, posebice onima koji su nakanili proizvesti vino iz ledene berbe. Jedan od uvjeta da bi se dobio certifikat ledene berbe je i taj da za vrijeme berbe i prerade grožđa temperatura ne ide iznad minus sedam stupnjeva Celzijusa.
Ove zime u našem kraju još nije bilo takvih uvjeta, pa stoga vinogradari nisu obavili ledenu berbu. Jedna od rijetkih podravskih vinarija koja se uhvatila u koštac s vrlo kompliciranim procesom proizvodnje vina iz ledene berbe je i vinarija Kostnjevec iz mjestu Lukovec u općini Rasinja kod Koprivnice.
Tamo na 800 čokota graševine dragocjene bobice provode svoje posljednje dane na trsovima prije negoli će postati neupotrebljive zbog gubitaka svojstva, nužnih za dobivanje vrhunskog vina.
– Grožđe je sad još u dobrom stanju, ali kroz tjedan dana ono bi trebalo biti ubrano. Redovito pratimo vremensku prognozu te su za kraj ovog tjedna prvo najavili temperature ispod minus 10 stupnjeva, ali prognoza se mijenja svaki dan, tako da smo u neizvjesnosti – rekao je Luka Koščak, profesionalni enolog u vinariji.
Sama procedura kod berbe i prerade ledene berbe vrlo je kontrolirana te, kada se takva berba najavi, što je obavezno, iz Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo dolaze službene osobe, koje tada odobre ili ne odobre kvalifikaciju.
– Sada su kriteriji što se tiče temperature nešto blaži te je dovoljno da se živa u termometru ne popne iznad minus sedam stupnjeva samo jedan dan. No mjere se i šećeri koji ne smiju biti ispod 127 eksla. To znači da je koncentracija šećera u moštu oko 40 stupnjeva (gradi) po Babouvoj ljestvici – objasnio je Luka Koščak, koji je dodao da grožđe koje čeka ledenu berbu zasigurno neće propasti, već će se ono nakon berbe zamrznuti na umjetan način.

Ledena graševina čeka hladnije dane

– Srećom, u vinariji imamo hladnjaču u kojoj ćemo zamrznuti bobice prije prerade i tako obaviti prešanje. Tada se dobije isti efekt, ali se ne može dobiti službena potvrda da se radi o ledenoj berbi – objasnio je Luka Koščak.
Važno je da preostala voda u grožđicama kod berbe bude smrznuta, tako da kod prešanja izlazi smo šećerni ekstrakt. Vina u ledenoj berbi koriste se kao desertna vina i imaju slatkast okus, ali i karakteristične arome orašastih plodova.
– Mi za ledenu berbu koristimo graševinu, koja je idealna za takvu preradu. Tako vina zadrže i nešto kiseline, što osigurava punoću okusa – napomeno je Luka.
No, zbog vrlo male iskoristivosti po trsu i komplicirane prerade ovo su vrlo skupa vina, a cijena jedna butelje od 0,75 litara kreće se oko 800 kuna.
– Mi s oko 800 trsova očekujemo 80 litara vina, pa i to objašnjava visoku cijenu ovakvog vina. Vrlo smo zadovoljni berbom 2015. godine koju ćemo poslati u London na prestižnu izložbu vina Decanter – otkriva glavni enolog poznate Vinarije Kostanjevec. (md)

Vinarija Kostanjevec redovito nastupa i osvaja medalje na prestižnoj izložbi vina Decanter u Londonu

FOTO: NIKOLA WOLF