LEGENDA O KOJOJ SE I DANAS PRIČA Je li podravski mesar doista postao zaštitno lice planetarno popularne Vegete

Moj otac nikad konkretno nije ustvrdio da je on Vegetin kuhar, samo je govorio da 'za to nikad od firme nije dobil nikakve novce' – kaže Josip Benković


Autor: podravski.hr — 04.11.2017. / 15:27 Aktualno

Je li Fabijan Benković doista zaštitno lice Vegete (prvi logo navodno je rađen po njemu)

Kako je nastao lik nasmiješenog kuhara koji se kao zaštitni znak nalazi na ambalaži Podravkine Vegete i već više od pola stoljeća poznaju ga milijuni potrošača diljem svijeta? Nitko to pouzdano ne zna, no već dugo Glogovcem, mjestom nedaleko od Koprivnice, kruži priča da je svoje lice Vegetinom kuharu „posudio“ jedan njihov sumještanin.
Prateći trag te priče, došli smo do čovjeka o čijemu se ocu raspreda legenda da je upravo on kuhar s Vegetine ambalaže. Na sve bi se dalo samo odmahnuti rukom da nije velike, upravo frapantne sličnosti.
– Ta me priča prati cijeli život. Zbog nje su me u osnovnoj školi čak zvali Vegeta. Ne znam ima li u njoj kakve istine. Moj otac nikad konkretno nije ustvrdio da je on Vegetin kuhar, samo je govorio da ‘za to nikad od firme nije dobil nikakve novce’ – reći će Glogovčanin Josip Benković, koji nam je rado pokazao fotografije iz obiteljskoga albuma.
Nema nikakve sumnje – njegov otac Fabijan Benković „pljunuti“ je Vegetin kuhar.
– Moj tata doselio se sa suprugom, mojom mamom, u Glogovac prije onog rata iz Novog Marofa. Bio je mesar i kobasičar i najprije je radio kao pečenjar, pa u rudarskoj mesnici, dok je još radio rudnik, a potom se, 50-tih godina, zaposlio u Podravki, gdje je i dočekao penziju. Umro je 1990. godine. Čujte, sličnost s Vegetinim kuharom je velika, ali nemam nikakvih dokaza da ga je netko nacrtao upravo po njemu – reći će Josip Benković.
Jedan poznati advokat, veli, bio je prijatelj njegova pokojnog šogora i jednom su u razgovori došli do te teme. Advokata je priča zaintrigirala i rekao je da će je istražiti i stvar istjerati na čistac.
– No, nakon tatine smrti to je stalo. Potencijalno, da se potvrdi, obitelj bi od Podravke mogla tražiti kakav novac, ali o tome nikad zapravo nisam ozbiljno razmišljao – reći će Josip Benković.
Priču o tome da je njihov sumještanin bio model za Vegetinog kuhara u Glogovcu „garniraju“ dodatkom da je za to Fabijan Benković od Podravke dobio automobil. Wartburg.
– Ma kakvi. Tata je zbilja imao Wartburga, ali kupio si ga je na kredit, i to 1971. godine, kad je Vegeta već bila poznata u svijetu – opovrgava Benković.

Sin Josip Benković sa suprugom Željkom

Kad bi se tajna Vegetinog kuhara razriješila tako da se potvrdi stara glogovačka priča, životopisci Fabijana Benkovića imali bi se tada čime baviti. Navodno je bio sjajan mesar i pečenjar, a imao je i u to doba ne baš uobičajen hobi – biciklizam. Osim što je vozio utrke – pa se našao i u knjizi o podravskom biciklizmu – znao je svoje proizvode staviti u cekere, pa biciklom potegnuti na plac u Zagreb. Usto, bio je i vinogradar i među prvima je u Glogovcu posadio cijepljenu lozu.
Etnologinja Nada Matijaško iz Podravkinog Muzeja prehrane kaže kako je nastanak zaštitnog znaka Vegete obavijen velom tajne.
– Postoje razne priče, ali nisam ih sve istražila. Čula sam i za priču o Fabijanu Benkoviću iz Glogovca. Što se pisanih tragova tiče, nema pouzdanog odgovora na pitanje kako je nastao lik kuhara – kazala je ona.
Objašnjava kako Podravka 50-tih godina u reklamiranju svojih proizvoda surađuje s Oglasnim zavodom Hrvatske (OZEHA) iz Zagreba. U arhivu Muzeja prehrane postoje bilješke sa sastanka između predstavnika Podravke i OZEHA, održanog u prosincu 1958. godine – godine u kojoj je izmišljena Vegeta – na kojemu se dogovaraju aktivnosti oglašavanja za 1959. godinu. Između ostalog, može se vidjeti kako su zajednički odlučili da se za novi proizvod prihvati naziv Vegeta-40, a u vezi „kuhara, koji je naslikan, treba vidjeti, da on izlazi manje ozbiljan, dakle vedri i nasmijan“.
– Budući da su u to vrijeme neka grafička rješenja davali i zaposlenici Podravke, kuhara je možda nacrtao neki podravkaš, a možda netko iz Oglasnog zavoda – veli Nada Matijaško.

Vegetin suvremeni logo s francuskim brčićima

Kako bilo, lik kuhara s podignutom rukom na kojoj se palac i kažiprst dodiruju, čineći gestu što znači „ovo je izvrsno“, postao je eksploatiran i mimo ambalaže Podravkinog univerzalnog dodatka jelima, koji se prodaje u više od 40 zemalja na svim kontinentima. Kao kuriozitet može se spomenuti činjenica da se Vegetin kuhar 2000. godine našao i na naslovnici albuma „The Pizza Tapes“, koji je snimio legendarni gitarist Jerry Garcia, ikona američke psihodelične scene s kraja 60-tih. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK