Legendarna Franciska Schubert: ‘Uspješan je učitelj onaj čiji su učenici uspješniji od njega’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Franciska Schubert jedna je od najpoznatijih i najaktivnijih Ludbrežanki: dugogodišnja učiteljica, osnivačica ludbreških mažoretkinja, zaslužna za park ispred Osnovne škole, okupila je ‘Žene iz centra svijeta’ te sudjelovala u još nebrojeno mnogo projekata.

Franciska je rođena 1943. godine nedaleko od Ludbrega u velikoj obitelji. Završila je tadašnju pedagošku akademiju u Čakovcu te Kineziološki fakultet nakon čega se zaposlila u ludbreškoj školi.

– Rođena sam u Komarnici, bilo nas je osmero braće, moji su se bavili poljoprivredom. Iako nismo bili bogati, imala sam sretno djetinjstvo. Završila sam školu u Ludbregu, a na fakultetu sam osim tjelesnog studirala i zemljopis. Roditelji su za tjelesni saznali tek kad sam se zaposlila – ispričala nam je Franciska.

Franciska se u ludbreškoj školi zaposlila odmah po završetku fakulteta, radila je tamo cijeli radni vijek, a u mirovinu išla punih 40 godina kasnije. Tijekom radnog vijeka bila je iznimno aktivna, a od brojnih projekata posebno je ponosna na park koji i danas krasi okolicu ludbreške osnovne škole.

– Škola je bila prekrasni period rada. Sjećam se kad sam došla, dobila sam razredništvo i to osmom razredu, pa sam ih trebala voditi na maturalno. Sve sam ja to pripremila, išli smo na Krk. U vlaku je kondukter gledao karte i pitao gdje je nastavnica, mislio je da sam učenica. Imala sam 21 godinu i jedva ga uvjerila da sam ja učiteljica – kroz smijeh se prisjetila Franciska te ispričala nešto o parku koji se nalazi ispred škole.

 – Uvijek sam imala puno ideja i volje za rad pa sam pokrenula sadnju drveća ispred škole. Djeca su kopala i učila saditi, to je sve trajalo deset godina i nastao je park koji je i dan danas ispred osnovne škole. Tadašnja ravnateljica to mi je dozvolila iako su bili projekti da tu budu kuće i ulica, no mi smo to sve preduhitrili.

Neumorna Franciska prije 26 godina osnovala je i ludbreške mažoretkinje, koje danas slove kao jedna od najuspješnijih udruga. Ideju je dobila kada je vidjela zagrebačke mažoretkinje na televiziji, a nakon što su djevojčice stasale, prepustila im je vodstvo. Dugo godina je vodila i rekreaciju za žene iz Ludbrega koji je kasnije bio ‘baza’ za osnutak udruge ‘Žene iz centra svijeta’.

– Sve je krenulo kad sam sazvala sastanak i rekla ženama neka donesu svoje ručne radove da napravimo izložbu koja je na kraju bila uspješna. Tako smo se dogovorile da će biti još jedna i to za dan žena te je na toj drugoj izložbi osnovana i naša udruga. Počeli smo s 21 članicom, sada ih je više od 130. Kasnije smo uspjeli nabaviti ovu kuću koja je danas poznata kao ‘Bakina hiža’. To je mjesto naše ludbreške starine. Iako sam se povukla i iz te Udruge, još uvijek dolazim do njih i pomognem koliko mogu, a i još uvijek imam ideja – ispričala je Franciska.

Danas je Franciska još uvijek jako aktivna i vitalna pa tako svako jutro hoda nekoliko kilometara, a vrijeme najviše voli provoditi s unučadi.

– Imam dvoje djece i četvero unučadi i svoju obitelj kojoj sam se više posvetila i s kojima volim provoditi vrijeme. Dosta se rano budim, a kako su me prošle godine boljele noge, počela sam hodati i tako već skoro godinu dana svako jutro prođem četiri-pet kilometara. Mislim da je hodanje najjeftiniji doktor i svako tko može neka hoda – poručila je Franciska koja je i dobitnica nagrade za životno djelo Grada Ludbrega, a za kraj je poslala jedinstvenu poruku kakva je i ova Ludbrežanka. – Smatram kako je uspješan učitelj onaj čiji su učenici uspješniji od njega, a ja sam svoju misiju uspješno završila ostavivši za sobom posve jedinstveni trag.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI