Lepavinci jedva čekaju: Hoće li ovo biti najljepši društveni dom u županiji?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nedavno je Općini Sokolovac odobrilo 400 tisuća kuna za prvu fazu izgradnje društvenog doma u Lepavini. Kako nas je izvijestio općinski načelnik Vlado Bakšaj, prva faza radova obuhvaća rušenje dotrajalog doma, izmještanje instalacija te pripremu za izgradnju novog, sveukupno vrijednog više od šest milijuna kuna.

Načelnik Vlado Bakšaj

– Sadašnji dom u Lepavini zapravo je stari rudnički dom, potpuno neprimjeren za bilo kakva okupljanja i svrhu, ali i obnovu. Zato smo odlučili izgraditi novi na istom mjestu. Bit će površine 450 kvadrata sa salom koja može primiti do 200 ljudi. U prizemlju će se nalaziti višenamjenska dvorana s pozornicom, sanitarni čvor, hodnik, stubište, garderoba, kuhinja, kotlovnica te spremište. U katnom dijelu će se biti mala dvorana, predprostor te prostorije za smještaj raznih udruga. Građevina je zamišljena kao prostor u kojem će živnuti kulturni i ostali društveni život lokalne zajednice, potaknuti stanovništvo da se više druži. Sama izgradnja bit će vrlo zahtjevna – pojasnio je Bakšaj.

Izgradnja novog doma bit će prilagođena financijskim mogućnostima Općine koja će radove financirati uglavnom sama, no plan je javljati se na sve dostupne natječaje za pomoć ministarstava te europskog novca.

Građevinska dozvola već je ishođena. Prva faza radova vrijedna je oko pola milijuna kuna i odnosi se uglavnom na rušenje i izmještanje instalacija, što će se odraditi ovo ljeto. Nakon toga će uslijediti natječaj za izvođača radova. Druga faza ovisit će o općinskom novcu, ali i dostupnim natječajima kojima se gradnja može olakšati, no svi bi radovi trebali završiti kroz dvije do tri godine. 

Ovako bi trebao izgledati novi dom

Ovim projektom ne staju investicije u Sokolovcu, pred čijim je vodstvom zahtjevna godina.

– Kandidirali smo unutarnje uređenje doma u Velikoj Mučni. Radimo i vodovodnu mrežu Velika Branjska – Mala Branjska – Trnovac u suradnji s Hrvatskim vodama vrijedan 2,5 milijuna kuna. Na zgradi Općine promijenit ćemo krovište, završavamo izgradnju mrtvačnice u Srijemu i gradit ćemo mrtvačnicu u Donjoj Velikoj. U financiranju nam dijelom pomažu ministarstva, ali većim dijelom radi se o općinskom novcu – kazao je Bakšaj. 

Ne staje se ni s modernizacijom prometnica, neke će se asfaltirati, a neke ‘ušminkati’. Tako idući tjedan kreće priprema ceste za asfaltiranje u Miličanima u dužini od 1400 metara vrijedno oko dva milijuna kuna, potom slijedi prometnica Peščenik – Suhi most, a onda i asfaltiranje ceste Velika Mučna – Paunovac. Svi bi radovi, kazao je općinski načelnik, trebali početi kroz mjesec dana, a završiti do polovice srpnja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI