Lige pod upitnikom: Poništiti prvenstva ili proglasiti prvake prema stanju na ljestvici?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sport je stao, nogomet je stao, životu su nam ovih dana poprimili malo drugačije oblike. No, jasno je da ovakva situacija neće trajati vječno i da ćemo se prije ili kasnije vratiti uobičajenim navikama. A za one koji su ‘inficirani’ nogometom, to će biti poput novog praznika u kalendaru.

Međutim, je li uopće realno očekivati da se aktualna sezona u amaterskim nogometnim prvenstvima završi na bilo koji način? Naime, Hrvatski nogometni savez očekuje da se natjecanja završe do kraja lipnja ako za to budu postojali uvjeti. U Nogometnom savezu Koprivničko-križevačke županije zasad nisu razmišljali o mogućim scenarijima nastavka odigravanja liga pod njihovom ingerencijom.

– Zadnja je informacija da se do 31. ožujka prekidaju sve aktivnosti, stoga čekamo daljnje obavijesti i upute. Ovakva situacija može potrajati mjesecima, tek se očekuje rasplamsavanje pandemije. U pravilnicima nigdje nije predviđena ovakva situacija, vjerojatno će svaki županijski savez na preporuku HNS-a pojedinačno donositi odluke. Pravna služba dat će upute o tome – rekao je Danijel Lončar, tajnik županijskog Nogometnog saveza.

Klubovima bi trebalo 12 ili 13 vikenda za završetak liga, s tim da se ne može u natjecanje krenuti odmah po normalizaciji situacije, trebat će neko vrijeme i za (nove) pripreme.

– Bojim se da smo mi završili sezonu. Treba gledati da ovo prođe što prije, da svi ostanemo zdravi, sad je najvažnije čuvati sebe i druge oko sebe – kazao je Lončar svoje mišljenje o nikad doživljenoj nogometnoj situaciji.

Jasno, za mišljenje smo pitali i sudionike natjecanja, klubove, odnosno njihove čelnike. Dobili smo zanimljive odgovore, a nogometna će obitelj u ovoj situaciji trebati pokazati zajedništvo i solidarnost kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja.

– Ako se prvenstvo neće moći završiti, onda je logično da sve ostane kako je trenutačno na ljestvici, s time da bi ozbiljno trebalo razmotriti da nitko ne ispadne iz lige. Ipak, Graničar i Podravina nisu u zavidnom položaju i tko zna što bi se još dogodilo kroz preostalih 12 kola. Isto je tako tako i s vrhom ljestvice. Ako će postojati ikakva mogućnost, bilo bi dobro da se makar odigraju susreti zaključno s 22. kolom i da nema play-offa. Na kraju krajeva, sve su to špekulacije i vrlo je teško predvidjeti išta. Svakako bi bilo dobro, kad se steknu uvjeti, da se održi i plenum klubova, na kojem bi sami klubovi dali svoja razmišljanja. Bit ćemo nešto pametniji dok prođe ovih 30 dana. Odnosno, vjerujmo i nadajmo se da će za 30 dana biti situacija povoljna. Do tada, za sve je važno da budemo disciplinirani i poštujemo odluke i preporuke nadležnih službi – stav je trećeligaša Radnika Križevci.

Ivan Radman, predsjednik đurđevačkog Graničara, ističe kako je stav Picoka da se prvenstvo Treće HNL Sjever poništi u slučaju da neće biti mogućnosti da se sezona završi. Svi klubovi, kaže Radman, trebaju zadržati status trećeligaša, bez obzira na trenutno stanje na prvenstvenoj ljestvici.

– Za nas je neprihvatljivo da bilo tko ispadne iz lige ako se prvenstvo ne završi. To nikako ne bi bilo regularno, kao i proglasiti prvaka. Nemamo ništa protiv toga da se u tom slučaju u novoj sezoni liga sa sadašnjih 12 proširi na 14 ili 16 klubova – kaže Radman.

Ključni čovjek Tehničara iz Cvetkovca Josip Mađarić, nije mogao iznijeti stav kluba jer o tome nisu razgovarali, no ponudio je osobni stav.

– Što je manje zlo, proglasiti prvake prema stanju na ljestvicama, ili suspendirati cijela prvenstva? Po meni je manji grijeh da se prizna aktualna situacija, da se gleda koliko je tko dosad osvojio bodova. Ipak se nešto igralo, ipak je netko nešto pokazao. Mislim da imamo dvije opcije; ili status quo, ili poništenje prvenstva. Osobno mislim da se neće moći igrati i malo dulje od 30 ili 60 dana, u tom slučaju trebalo bi uvažiti postojeće stanje, iako su obje opcije zapravo nepravedne. Nisam pronašao nikakav propis koji bi mogao protumačiti situaciju u kojoj smo se našli. No, rukovodim se smislom i pokušajem sportskog tumačenja; ako smo trčali pola utrke, bolje tako, nego da bude kao da je uopće nismo trčali – kazao je Mađarić, veliki nogometni entuzijast i poznati hrvatski odvjetnik.

Borac iz Imbriovca vodeći je na ljestvici Prve ŽNL, no Bratstvo iz Kunovca zaostaje samo jedan bod. U klubu zasad nisu razmišljali o opcijama raspleta prvenstva, već su samo odgodili sve treninge do daljnjeg.

– Mogu vam reći vlastito mišljenje. Ako je ikako moguće, ja bih želio da se prvenstvo odigra do kraja, pa da sve bude regularno. Jer, što bi nama značila ovakva titula? Vjerujem i nadam se da će se liga ipak odigrati, makar do kraja lipnja ili do polovice srpnja. Kako će tada već biti duži dani, moglo bi se igrati i srijedom – smatra Darko Bistrović, predsjednik Borca.

>———————————————-<

STANJE NA LJESTVICAMA

TREĆA HNL-SJEVER

1. Mladost Ž (41)

2. Polet SMM (40)

ČETVRTA NL ‘BJ-KC-VT’

1. Slaven Belupo II (37)

2. Ferdinandovac (27)

PRVA ŽNL

1. Borac (34)

2. Bratstvo (33)

DRUGA ŽNL

1. Sloga (32)

2. Podravec (28)        

TREĆA ŽNL

1. GOŠK (36)

2. Mičetinac (33)

ČETVRTA ŽNL

1. Jadran-Galeb (30)

2. Mladost VR (18)

U izolaciji bi svi trebali poraditi na sebi

Koprivnički stručnjak za tjelesnu pripremu Alen Vugrin ističe kako profesionalni sportaši u ovoj situaciji neće stati s radom na sebi, no isto je savjetovao i amaterskim nogometašima, ali i svim ostalim građanima.

– Ovo je prilika da svatko poradi na svojim deficitima sa svojim kondicijskim trenerom. Moj je savjet da rekreativci i građani rade na sebi i vježbaju u izolaciji. Optimalno bi bilo vježbati umjerenim intenzitetom u trajanju do 60 minuta, barem svaki drugi dan. Pritom treba voditi računa da ste dobro hidrirani, da ne gladujete i da se dovoljno odmarate – kaže Vugrin.

Što se tiče nastavka amaterskih nogometnih liga, tu je sve jako neizvjesno. Ako se natjecanje u ovoj sezoni nastavi, Vugrin smatra kako bi svakom klubu odlično došla dva tjedna mini-priprema prije natjecateljskih utakmica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI