Liječnici u šoku: Pacijentu urin skroz pozelenio, otkrili su…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Novi članak objavljen u New England Journal Of Medicine opisuje slučaj čovjeka čiji urin je odjednom poprimio zelenu boju. Nakon istraživanja njegovi su liječnici, srećom, otkrili da se radi o neobičnoj, ali bezopasnoj reakciji na lijek.

Muškarac (62) došao je na hitni bolnički odjel jer boluje od KOPB-a (kronična opstruktivna bolest pluća) zbog koje je imao poteškoća s disanjem. Kada je stigao u bolnicu, imao je previše ugljičnog monoksida u krvi pa je stavljen na respirator te je dobio opći anestetik propofol.

Nakon što je proveo pet dana na odjelu intenzivne njege, liječnici su primijetili da je njegov urin poprimio neobičnu zelenu boju.

Postoje brojni razlozi zbog kojih urin može poprimiti zelenkastu boju, od infekcija do prečestog konzumiranja boja za hranu, a postoji i genetska bolest zbog koje se višak kalcija taloži u urinu zbog čega on postaje zeleno-plave boje.

Liječnici su proveli niz pretraga na muškarcu. Kada su otkrili da su mu svi nalazi dobri i da se ne radi o infekciji, zaključili su da je razlog promjene boje mokraće lijek propofol. I bili su u pravu. Kada su mu ga prestali davati, urin mu je poprimio normalnu boju.

Srećom, kako su objasnili njegovi liječnici, stanje je bilo potpuno bezopasno te je on nakon dva tjedna otpušten na rehabilitaciju.

– Propofol se najviše metabolizira u jetri, a fenolični metaboliti koji nastaju mogu uzrokovati diskoloraciju kada prođu kroz bubrege. Metaboliti nisu toksični, a promjena boje urina je potpuno benigna, ali prilično rijetka – napisali su liječnici Maja Boshkovska Spaseski i Dejan Spaseski u izvješću objavljenom u medicinskom časopisu. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Samoizolacija ponovno 14 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove izmjene prema kojima bi cijepljene osobe bile izuzete od testiranja na COVID i karantene devet mjeseci nakon

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI