Lijek koji bacamo: U kori agruma kriju se moćni antioksidansi

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju ​nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida, piše portal namirnice.ba.

Naime, u samim agrumima (narančama, limunima, mandarinama, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza.

Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori rajčice. Istraživanja su pokazala da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.

Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati! Napomena: Ako su agrumi tretirani pesticidima, onda se u kori mogu nalaziti i ti snažni otrovi. Stoga, kao i uvijek, potrudite se pronaći prirodno uzgojene namirnice.

FOTO: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI