LIJEPA BOŽIĆNICA Bivši Podravkin menadžer prodao opcijske dionice vrijedne 1,8 milijuna kuna!

Ako su naše pretpostavke točne, moguće je da su opcijske dionice jučer otišle u ruke bivših članova Uprave Olivije Jakupec ili Miroslava Klepača


Autor: podravski.hr — 11.12.2018. / 10:04 Aktualno

Opcijske dionice vjerojatno je iskoristio netko iz bivše Mršićeve uprave

Bivši Podravkin menadžer iskoristio je jučer pravo na kupnju čak 5000 opcijskih dionica od tvrtke po nižoj tržišnoj cijeni iz prijašnjih godina. Dionice su odmah prodane na Zagrebačkoj burzi, a Podravka je jutros priopćila kako je jučer “otpustila 5000 redovnih dionica tvrtke za svrhu realizacije prava na opciju kupnje dionica od strane osobe koja je u tvrtki obavljala rukovoditeljske dužnosti”.
Dionice su jučer prodane u blok transakciji na Zagrebačkoj burzi po cijeni od 363 kune, što znači da je ukupan paket otišao za oko 1,8 milijuna kuna.
O kome je točno riječ – u Podravki nisu naveli. No, poznato je kako su pravo na kupnju 5000 opcijskih dionica svake godine imali bivši članovi uprave Podravke u doba Zvonimira Mršića, a sam Mršić mogao je kupovati 7000 dionica godišnje. Poznato je, također, kako su se opcijske dionice morale iskoristiti u roku od tri godine za svaku godinu mandata, pa se pretpostavlja kako je netko jučer iskoristio pravo na opcije iz 2015. godine.
Te 2015. godine u upravi Podravke, osim Mršića, sjedili su direktor Belupa Hrvoje Kolarić, financijaš Miroslav Klepač i članica Olivija Jakupec koja je kasnije s Mršićem prešla u Agrokor. Kolarić je ostao u upravi, pa on sigurno nije glavni ‘sumnjivac’, a Mršić je imao pravo na kupnju 7000 dionica. Ako su naše pretpostavke točne, moguće je da su opcijske dionice jučer otišle u ruke Olivije Jakupec ili Miroslava Klepača.
Koliko je menadžerski sretnik mogao zaraditi jučerašnjom transkacijom? Po svemu sudeći, barem 50-ak kuna po dionici, kolika je, ugrubo, razlika između jučerašnje tržišne cijene i ponderirane prije tri godine. To znači da je sretniku ili sretnici na račun kapnula lijepa ‘božićnica’ od otprilike 250.000 kuna. (rm)

Mršić i Klepač

FOTO: NIKOLA WOLF