LIMENI LJUBIMAC Josip: Platil sam ga 17 milijuna i da danas kupujem automobil, ponovno bih kupil istoga

Za koji dan bit će dvostruko slavlje – Josip će proslaviti 86. rođendan, a njegov limeni ljubimac 30


Autor: podravski.hr — 23.12.2018. / 12:54 Stil

Josip Belaj sa svojim limenim ljubimcem

Da ponovno kupujem automobil, opet bih kupio isti – veli Josip Belaj iz Cubinca kod Križevaca gladeći svoj wartburg.
Za koji dan bit će dvostruko slavlje – Josip će proslaviti 86. rođendan, a njegov limeni ljubimac 30. Kupio ga je 1988. godine u slovenskom Ptuju i platio iznos od kojeg boli glava – 17 milijuna dinara. Za neupućene u jugoslavenski monetarni sustav nevjerojatna cifra.
– Istoga je v Hrvatskoj kupil moj sused, al je na njega čekal dva meseca. Ja ga nisam mogel ni naručiti. A onda sam čul da ih v Ptuju ima ‘ko krumpera’, al samo za gotovinu. Otišel sam tam, platil i otpeljal – pripovijeda Josip.
„Makina“ ga, veli, nikad nije iznevjerila na oko 150.000 kilometara, koliko je s njom prošao.
– Menjal sam pumpu, blatobrana, na mašini diftunga, promenil sam brojilo i tak to. Još uvek morem prejti z devet litri benzina na sto kilometri. Ja sam jako zadovoljan, još bu zdržal bar godinu dana – kaže Josip.
Tridesetogodišnjak na kojeg je ponosan prva je serija wartburga s četverotaktnim Golfovim motorom, koji se počeo proizvoditi upravo 1988. godine na temelju ugovora između Wartburga i Volkswagena. Imao je Josip i starog, dvotaktnog wartburga, koji je nosio neslavno ime „smrdljivec“, a veli da je i s njim bio jednako zadovoljan. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF