Limitator: Nisi kreten ako piješ, nego si kreten ako pijan voziš

Piše Vladek Antolaš Mastermind

Dolazi nam Martinje i martinjske špelancije u slavu vina i narodnih običaja.

Mnogi muži se budu oblekli u biskupe vina, mnoge guske budu završile med mlincima i mnogo vina bude poteklo.

Mnogi muži budu se nalokali i mnogi budu po kletima spali, no ima jedno ali.

Ali mnogi budu i za volan stali. E tu naslov ove kolumne dobiva smisao , mnogi kreteni budu se vozali nalokani ovih dana. Mnogi kreteni voze više ili manje nalokani cele godine pa se dobiva dojam da je to ipak nekako društveno prihvatljivo. Kaj ja sad tu kokodačem?!

Pametni su oni, svi se prve prepametni. Pametniji su od policije pa voze u koloni z goric i prvi od njih je više trezan, a najmanje pijan pa dok njega policija obrađuje, ostali šmugnu doma. Za neke vele da samo ako uspiju dojti do auta dalje voze bez brige jer auto zapravo sam zna put.

Popiju oni i nikad se nikom ništa ne desi, sretno stignu kući. Možda tek ostrugnu facu o fasadu dok se popiknu na šugavog mačka.

Oni su vozačice i vozači pod nazivnikom „ mortus“  i s izgovorima – samo malo sam, evo baš pred put, inače ne pijem, pa Martinje je, prijatelju je žena rodila, žurim se na sprevod, ipak sam ja župnik.

Svi oni koji ovo čitaju i izgleda im da je pod normalno i da se smije malo okusiti koja kap više dok sedneš posle za volan su kreteni.

Može da niste kreteni? 

Evo ja potpisujem da je to normalno i prihvatljivo te da vi alkoholni junaci koji sedate za volan niste kreteni jedino ako imate muda trezni uputiti pismo i objasniti obitelji iz Virja koja je nedavno izgubila tek punoljetno dijete zbog posljedica zadobivenih u prometnoj nesreći pod peruškom alkohola da je to dobra stvar. Objasnite uz put i mnogim mladim ljudima koji su izgubili prijatelja tek na početku mladosti da je ipak ok voziti i popiti koju ako vas ne uhvate.

Nemate vi muda jer ste kreteni.

Nema izgovora! Izbij se brate do temelja, naduvavaj se do ibera, ali nemoj voziti. Spi rajše po kletima i podolju, v grabi bolje nego da ideš vozit.

Da niste kreteni, shvatili bi da to kaj pijan nikad nisi baš ti bajo skrivil nikakvu saobračajku nije stvar sreće, nego stvar prosjeka i statistike i da kad-tad neki od vas budu obrali bostan i osim lima nekoga sebi dragog, moguće, zavili u crno, i u crno bacili svoju i tuđu familiju. Ali kreteni, ne kužite ni to.

Zapravo najžalosnije je to da svoje potomke učite da je takav kretenizam normalna stvar ili vas uopće nije briga ni za njih jer i njih već smatrate sebi sličnim kretenima pa dajte im ključ od auta i love za još bolja pića.
Ne mrzim ja alkohol, da ne mislite, ja samo ne volim alkoholizirane šofere.

Ova kolumna je isključivo reakcija na slučajni razgovor s tatom preminulog dečka onih dana dok se cijela njihova familija iskreno i ljudski nadala da sve bude ipak u redu, mada su im kod prvog susreta s kirurzima rekli da se spreme na sve. Reakcija je ovo na razgovor s tim istim tatom o oprostu za mladog vozača, prvenstveno prijatelja njegovog, tad još živog sina. Na razgovor bez ljutnje u kojem su riječi bile samo pune nade i strepnje.

I nekako je bilo za zaključiti da je na kraju za poraz jednog prijateljstva zapravo kriv alkohol.

Pa vi budite kreteni!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI