Lista srama: Čak 1862 građana ima dug veći od 15 tisuća kuna, a dvojica Križevčana dužna su državi vrtoglavih 26 milijuna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravski „kralj šodra“, prijevoznik Davor Lukačić iz Kloštra Vojakovačkog, uvjerljivo vodi na listi dužnika, popularnoj „listi srama“ Porezne uprave za Koprivničko-križevačku županiju.  Trenutno je državi na ime poreza, ponajviše za PDV i dobit, dužan nešto više od 15,5 milijuna kuna, a dug mu se u odnosu na prošlu godinu povećao za nekih 240.000 kuna. Našli su se na listi i „stari znanci“, na drugom mjestu je Ratko Prosenečki, njegov sumještanin s 5,1 milijuna kuna duga. Tu je i Dragutin Čižmak Ambasador, poljoprivrednik iz Đelekovca s 2,3 milijuna.

Kod privatnih poduzeća najviše je dužna „agro kuća“ Vladeks Promet iz Križevaca, 4,9 milijuna kuna, dok je drugi Agro Toni iz Cepidlaka s 2,6 milijuna kuna. Natura milk iz Đurđevca u stečaju dužna je državi 2,3 milijuna kuna, a križevački proizvođač Glamur oko 1,7 milijuna. Dužan je, recimo i Hotel Picok oko 1,4 milijun kuna, slično kao i Koprivnicaparking.

Zanimljivo, na listi srama kod firmi nema lanjskog rekordera firme za veleprodaju goriva Darkmet iz Koprivnice vlasnika Darija Kmetića. Firma je bila dužna oko 11 milijuna kuna PDV-a, no tijekom godine brisana je iz sudskog registra i pitanje je li se i kako država uopće mogla naplatiti.

Pojedinačno najveći dužnik podravski je kralj šljunka Davor Lukačić.

Nejasno je kako se na listu, točnije na prvo mjesto dužnika fizičkih osoba, ugurao stanoviti Marinko Macura, inače iz Prijedora (BiH), a njegov dug iznosi vrtoglavih 14,3 milijuna kuna i to na ime posebnih poreza i trošarina. Kao mjesto dugovanja navode se Križevci.

Odmah iza njega je križevački poduzetnik Vilim Nemeček (74) s 12,3 milijuna kuna istog duga. Radi se o poduzetniku koji je prije nekoliko godina javnosti bio poznat u suđenju za izvlačenje novca fiktivnim računima iz svoje zagrebačke firme. Nepravomoćno je dobio čak četiri i pol godine zatvora i „kaznu“ vraćanja oko 19 milijuna kuna. Kako je taj postupak završio, nismo uspjeli doznati.

Lanjska predvodnica među dužnicima bila je Koprivničanka Smiljana Blažek s 3,9 milijuna kuna, a prema posljednjim podacima dužna je 3,6 milijuna. Odmah iza nje je Ivica Prepelić iz Koprivničkog Ivanca s 3,3 milijuna kuna duga. Dodajmo i kako je kriterij za objavu na listi srama za pravne osobe dug veći od 300.000 kuna, a otkriva kako je takvih dužnika točno 21. Kod građana kriterij je dug državi veći od 15.000 kuna, a takve dugove ima čak 1862-oje stanovnika županije. Kod fizičkih osoba koje obavljaju neku djelatnost iznos dugovanja koji ih stavlja na listu srama je 100.000 kuna, a takvih je 118.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI