LISTE ČEKANJA Na ultrazvuk dojke čeka se devet i pol mjeseci, a na gastroskopiju pet i pol mjeseci

"Svi pregledi obavljaju se prema kategoriji hitnosti", tumači upravitelj koprivničke Opće bolnice dr. Petar Stapar, "a čekanje bi, doduše, bilo manje da imamo više specijalista"


Autor: podravski.hr — 17.07.2013. / 15:03 Aktualno

KOPRIVNICA – U koprivničkoj Općoj bolnici ukupno na prvi pregled čeka 1812 pacijenata, a prosjek dana čekanja je 73. Ukupno na dijagnostičke postupke čeka 2659 pacijenata, a zajedno s prvim pregledom, na listama je 4685 pacijenata koji na svoj red moraju prosječno čekati 141 dan, odnosno skoro pet mjeseci.
Na endokrinologiji, primjerice, 12 pacijenata čeka 164 dana, odnosno pet i pol mjeseci. Dugačka lista čekanja je i kod fizijatara, tamo na red čeka 278 pacijenata, i to prosječno dva mjeseca. Velika gužva je na oftalmologiji, tamo 435 pacijenata čeka na red, a na pregled će doći za četiri mjeseca.
Na operaciju katarakte, odnosno očne mrene, čeka 214 pacijenata 272 dana. Na gastroskopiju čekaju svega 3 pacijenta, i to 144 dana, odnosno skoro pet mjeseci. Gužva je i za ultrazvučne pretrage, a najveća za color dopler karotida. Na pretragu čeka 591 pacijent i vrijeme čekanja je 255 dana, točnije osam i pol mjeseci.
Nešto više od četiri mjeseca čeka se na ultrazvuk abdomena, a 448 žena čeka na ultrazvuk dojke čak devet i pol mjeseci. Na ultrazvuk srca čeka 240 pacijenata i oni će doći na red za nešto više od pet mjeseci. Dugo se čeka i na ultrazvuk štitnjače, predbilježen je 141 pacijent koji će pretragu obaviti za sedam i pol mjeseci.
Dr. Petar Stapar, sanacijski upravitelj koprivničke bolnice, objasnio je iz kojeg razloga su tako duge liste čekanja. Što se tiče UZV-a dojke, Stapar kaže da su sve pacijentice pregledane u medicinski opravdanim rokovima.
– Na osnovu nalaza mamografije, koja je zlatni standard, nalazi se svrstavaju u pet kategorija koje po hitnosti moraju biti pregledane odmah, unutar mjesec dana ili unutar godinu dana ili čak i unutar dvije godine. Sve pacijentice koje imaju određenu kategoriju i naručuju se u tim terminima za UZV dojke. Kada bismo sve pregledavali, bez obzira na kategoriju, tada bismo propustili one pacijentice koji imaju hitnu indikaciju – objasnio je dr. Stapar.
Dodao je kako bi čekanje bilo manje da imaju više specijalista, no ipak, tvrdi, svi pregledi obavljaju se po kategoriji hitnosti.
– Što se tiče oftalmoloških pregleda, imao tri specijalistice koje svakodnevno obavljaju specijalističke preglede. Za operacije katarakte postoje budžeti koji su dodijeljeni bolnici i u sklopu tih budžeta se i izvode operacije. U bolnici postoji jedan uređaj za EMNG te se i ti pregledi obavljaju svakodnevno u medicinski opravdanim granicama, slična je situacija za color doppler karotida koja isto ima listu po hitnosti ovisno o kliničkom nalazu i drugim dijagnostičkim pretragama – zaključuje dr. Petar Stapar.
Izvještava: ADELA SOČEV