Tratinčica, maleni ljupki cvijet raste posvuda i baš mu uskoro počinje sezona. No koliko god bio malen – njegova je ljekovitost veličanstvena. Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.
Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti. Sok uvijek treba svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune žlice soka s pola količine vode. Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja dišnih organa. Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekline, edeme i varikozne vene. U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.

Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega. Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutarnjih krvarenja kombinira se s orahovim lišćem. I znanstvenici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki.
Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor. Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija. Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.
U specijaliziranim trgovinama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice, a u većini drogerija kozmetiku na bazi tratinčice. Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A. Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća. Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Nijemci salatu od listova tratinčice smatraju jednako ukusnom kao onu od matovilca. Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara. Glavice cvjetova također su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati, piše alternativa-za-vas.com. (pl)