Ljubica je prava majstorica izrade ove delicije: Prgice mi ispunjavaju dušu

Podravski list profile

Što su božićni blagdani i zima bez domaćih mesnih dimljenih delicija, ali i prgica domaćeg sira? Ništa, rekli bi stariji mještani, možda i neki mlađi, a s njima bi se složila i Đelekovčica Ljubica Rašan (67), prava majstorica izrade ovih omiljenih sireva s okusom djetinjstva.

Godinama ih je prodavala na placu i na taj način zarađivala za život, danas to više ne može, ali ne može ni bez prgica. Iako nema krave, nabavi domaći sir i radi vrhunske prgice za svoju dušu, kao nekad.

– Jedne zime baš na koprivničkom placu, na kojem sam godinama prodavala svoje prgice, tjedno i po 300 komada, pala sam na ledu i slomila nogu. Nikad se od toga nisam potpuno oporavila, a onda su došli problemi s kičmom i kukovima, operacije, i više nisam mogla hraniti ni držati krave – objasnila je Ljubica Rašan, kojoj bolest nije uzela volju i želju za mirisom i okusom prgica, pa i dalje ‘ispunjava dušu’.

Sir sada kupuje u selu i radi prgice za obitelj i svoje prijatelje po istom receptu kao i prije 35 godina, koliko ih pravi.

– Prvo se suše dva dana na zraku, a onda dan na dimu. Od sastojaka stavljam češnjak, domaću ljutu i slatku papriku, sol i još neke začine, koji su moja mala tajna – priča Ljubica. Selo odumire, sve manje domaćica uzgaja krave i radi sir, no Ljubica je uvjerena kako ova tradicija izrade prgica nikad neće prestati dok god ima ljudi koji ih vole i pamte.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti