Ljubinih 15 dana kome: Tako me udarilo da sam zaboravio i piti i jesti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U jednome trenutku Ludbrežanin Ljubo Ivanović (57) od zdravog čovjeka pretvorio se u osobu koja je zaboravila kako obavljati elementarne životne stvari kao što su uzimanje tekućine ili hrane. Sve je to bilo posljedica jakog moždanog udara koji je doživio.

Posljedice bolesti kod njega su vidljive i danas, tako da se desnom rukom gotovo ne može koristiti, a otežano mu je i hodanje. Ljubo je jedan od  prvih dragovoljaca Domovinskog rata, koji je već od početka ratnih zbivanja bio na bojištu u Pakracu, a s kratkim prekidima na bojištu je proveo više od godinu dana.

U komi 15 dana

No, baš je povratak s ratišta bio koban za njega. Netom nakon što se vratio u Ludbreg, doživio je težak moždani udar, koji mu je promijenio čitav život.

– Zadnje čega se sjećam bilo je ratište u Pakracu, a kad sam se probudio u bolnici, nisam bio u stanju ni piti vodu. Sjećam se da sam bio jako žedan, a da su pokraj mojeg kreveta bile boce s vodom i sokovima. No, ja nisam mogao niti znao gutati, toliku štetu je napravio moždani udar – ispričao je Ljubo.

Tek kad se malo oporavio, liječnici su mu mogli objasniti što mu se dogodilo, a tada je saznao i da je nakon moždanog udara 15 dana bio u komi te da mu je život visio na tankoj niti.

Usprkos svemu što je proživio, nije izgubio želju za životom

Tako je taj školovani električar u rat otišao kao zdrav čovjek u naponu snage i s cijelim životom ispred sebe, a samo godinu dana poslije morao je opet učiti jesti i hodati.

Kako se liječnička struka slaže da stres može biti okidač moždanog udara, a stresa Ljubi Ivanović u Pakracu 1991. godine nije nedostajalo, vrlo je vjerojatno da je njegova bolest usko povezana uz strahote koje je proživio na ratištu.

No, usprkos svemu što je proživio, nije izgubio želju za životom, te je doslovce ponovno stao na vlastite noge. Iako razumije značenje rečenica dok mu se netko obraća, i danas vrlo teško nalazi riječi kako bi odgovorio te često upotrebljava mimiku. Ipak, to ga ne sprečava da razgovara s ljudima, da ide u trgovinu i bude samostalan.

Intervju s Jadrankom Kosor

Posebno je ponosan na crticu iz vremena kada je bio na fronti, a to je intervju koje je dao budućoj premijerki.

– Svoja iskustva prenio sam u razgovoru koji sam vodio s Jadrankom Kosor, budućom premijerkom. To mi je vrlo drago sjećanje – prisjetio se Ljubo Ivanović.

FOTO Matija Dolenec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI