Ljubiša Katici ukrao 1300 kuna vrijedna drva, mora na pola godine u zatvor!

Ljubiša (45) iz Male Rijeke, mjesta u općini Rasinja, zbog krađe drva vrijedne 1300 kuna morat će na pola godine u zatvor. Mogao je Ljubiša izbjeći sve da je Katici, vlasnici šume kod Ludbrega gdje je ukrao drva, platio iznos za koji ju je oštetio. No, on to nije učinio premda mu je Općinski sud u Varaždinu nekoliko puta ostavljao takvu mogućnost. Izmotavao se, a to ga je na kraju stajalo slobode.

Imao dvije prilike

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Varaždinu, Ljubiša je od 26. listopada pa do 5. studenog 2019. godine naložio svom radniku da sruši četiri stabla bukve, pet stabla bagrema, tri stabla graba i jedno bjelogorično stablo iako je znao da zemljište gdje su se ta stabla nalazila nije u njegovom vlasništvu. Kaznenim nalogom Općinskog suda 19. ožujka prošle godine proglašen je krivim i osuđen na pola godine uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana te dodatnim uvjetom da u roku od tri mjeseca oštećenoj vlasnici vrati iznos za koliko ju je oštetio i plati 500 kuna troškova suda. Kako ženi koju je krađom drva oštetio nije vratio novac, na sjednici sudskog vijeća 22. studenog prošle godine opozvana mu je uvjetna osuda. Tako mu je šest mjeseci uvjetnog zatvora vijeće Općinskog suda zamijenilo u bezuvjetni zatvor.

Kada je na sjednici izvanraspravnog sudskog vijeća 25. listopada prošle godine raspravljano o ukidanju uvjetne osude, Ljubiša je priznao kako je točno da nije platio, a objašnjenje koje je ponudio sucu bilo mu je jako mršavo. Rekao je kako je on mislio da će dobiti uplatnice s podacima o broju računa na koji će isplatiti štetu, a ako nije znao na koji račun platiti, on to onda nije niti platio.

– Nikad se nisam našao u ovakvoj situaciji, stvarno sam čekao uplatnice, nisam znao kako da to napravim – rekao je na sudu. Odgovoreno mu je kako se za podatke računa odnosno načinu naknade štete mora obratiti izravno oštećenoj.

Vlasnik i suvlasnik nekretnina

Nakon toga, okrivljeni Ljubiša rekao je kako mu nije problem u kratkom roku namiriti navedenu štetu. No, na sjednici mjesec dana kasnije, odvjetnik vlasnice šume rekao je kako joj Ljubiša nije platio baš ništa, niti ju je kontaktirao kako bi se s njom dogovorio oko isplate odštete. Kako bi provjerili ima li on čime platiti kaznu, provjerili su njegovo imovinsko stanje. Ljubiša je, naime, zaposlena osoba, vlasnik je i suvlasnik više nekretnina, a prema podacima Porezne uprave, otkriveno je kako mu je preko računa u sedam mjeseci prošle godine isplaćeno 9.400 kuna. Nije mnogo, ali je dovoljno da nekako prikupi novac za drva koja je ukrao. Prema tim podacima sud je utvrdio kako Ljubiša nije imao opravdanog razloga ne podmiriti štetu oštećenoj vlasnici šume, tim više što na raspravi nije ništa rekao kako to ne bi mogao učiniti. Iako se na toj sjednici obvezao da će vratiti novac, na posljednjoj se sudskoj raspravi nije pojavio što je očito sud ocijenio kako ne namjerava vratiti novac.

Opozvana uvjetna osuda

– Kod njega ne postoji nikakva namjera da oštećenici vrati novac, a to njegovo ponašanje ne opravdava donošenje bilo kakve druge odluke osim o opozivu uvjetne osude. Zbog toga mu je vijeće odlučilo opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci – navela je sutkinja Općinskog suda u Varaždinu.

Nedavnom odlukom Županijskog suda u Varaždinu određeno je kako se Ljubiša mora danas, u ponedjeljak, javiti u Varaždin na izdržavanje kazne zatvora. Ako to ne učini sam, po njega će biti poslana policija da ga se uhiti i sprovede u varaždinsku kaznionicu.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI