Ljudi bijesni na kampanju: Tvrde da pijenje mlijeka uzrokuje autizam

Brojni mitovi o nastanku autizma već dugo vremena kruže bespućima interneta, a najčešće i najglasnije se ističi onaj da poremećaje iz spektra autizma uzrokuju cijepljenja iako za to ne postoje čvrsti znanstveni dokazi.

Tim idejama pridružila se i svjetska organizacija za prava životinja PETA. U kampanji koja je podigla popriličnu prašinu u svijetu, PETA povezuje konzumaciju mlijeka s nastankom autizma.

Zbog svoje kampanje suočeni su s brojnim kritikama čak i iz svijeta veganskih kuhara koji sami po sebi ne podupiru konzumaciju životinjskog mlijeka, ali se nikako ne slažu s ovim navodima te ističu kako ovom kampanjom PETA šalje krivu poruku ljudima te se na krivi način prikazuju osobe s poremećajima iz autističnog spektra.

Usprkos brojnim kritikama, PETA objavu i kampanju nije maknula već se pravdaju da konzumacija mlijeka pogoršava autizam.

“Ne iznenađuje što mliječni proizvodi pogoršavaju ovo stanje. Posebice kada uzmemo u obzir da je mlijeko već povezano s nastankom karcinoma, Crohnove bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Svi koji žele ublažiti efekte autizma trebali bi se odreći kravljeg mlijeka i zamijeniti ga zdravijom veganskom alternativom”, stoji na njihovoj stranici.

“Dodatna istraživanja su potrebna, ali brojna istraživanja pokazuju da se stanje autistične djece poboljša kada se iz njihove prehrane maknu mliječni proizvodi. Jedno istraživanje provedeno na 20 autistične djece pokazalo je kako su se njihovi simptomi značajno reducirali kada su prestali unositi protein kazein koji se nalazi u mlijeku”, iznosi PETA te kasnije navode kako ovo saznanja zahtijevaju daljnje istraživanje no kako krivac vjerojatno jest neravnoteža i upale koje mlijeko stvara u probavnom traktu što potom izaziva poremećaje ponašanja kod autistične djece.

Problem s ovime je što to nije slučaj, što PETA iznosi neko istraživanje provedeno na 20 sudionika što nikako nije dovoljno za savjetovanje o promjeni prehrambenih navika te se radi o istraživanju koje je pobijeno s dvije različite, neovisne strane.

Sveučilište Texas uspoređivalo je 14 različitih studija o tome kako manjak kazeina i glutena u prehrani utječe na ponašanje osoba s autizmom te su zaključili kako dokazi nisu dovoljno jaki, prenosi IFL Science.

Ukratko, njihova kampanja koja povezuje nastanak i pogoršanje autizma s pijenjem mlijeka nije znanstveno dokazana no oni ju ni nakon brojnih godina i kritika nisu maknuli. A ovo nije prvi puta da se kampanja nanovo pojavila i da se o njoj raspravlja.

Upišete li u Google ‘milk and autism’ ova kampanja je vjerojatno prvo na što ćete naići bez obzira na brojne molbe da se ona ili ukloni ili znanstveno pojasni. To ne znači da ne postoje brojni benefiti prelaska na biljno mlijeko ili da se o uvjetima u kojima se životinje drže na farmama, koji su potpuno nehumani i za svaku osudu, ne treba raspravljati. Dapače, to je ono na što bi se PETA trebala fokusirati jer, nažalost, ovakvim kampanjama i neznanstvenim iznošenjem neistinitih činjenica gube kredibilitet.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI