Ljudi pogibaju, ali cesta nikako da dobije pješačku stazu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mještani Apatije kod Ludbrega već nekoliko godina gledaju stavku u proračunu kojom se predviđa gradnja pješačke staze kroz njihovo naselje, no za sada sve je ostalo samo na tome, stavki u proračunu.

Pješačka staza trebala se graditi 2017., pa 2018., i sad konačno ove godine, ali kako doznajemo, to se neće dogoditi. Izgradnjom pješačke staze riješio bi se jedan od najvećih sigurnosnih problema na području grada Ludbrega, jer se radi, uz prometnicu u Hrastovskom, o najopasnijoj ulici na području grada.

Projekt koji je Grad prijavio za sufinanciranje prošlih godina odbijen je. Naime, Grad je izgradnju prometnice prijavio u program MUP-a, u kojem je moguće dobiti sredstva za izgradnju prometne infrastrukture na mjestima koja su opasna. Prometnica koja prolazi po naselju Apatija i spaja mjesta Slokovec i Sveti Petar gotovo je u cijeloj dužini ravna, a vozači tamo često razvijaju velike brzine. Prometnica je bila poprište vrlo teških prometnih nesreća, čak i sa smrtnim posljedicama te teškim ozljedama djeteta.

Budući da je cesta ravna i prilično uska te ne postoji pješačka staza, mimoilaženja automobila, koji nerijetko razvijaju velike brzine, biciklista i pješaka može biti vrlo opasno. Mještani su čak pisali i peticiju kojom su zahtijevali da se u njihovu naselju postave mjerači brzina koji bi nesmotrene vozače upozoravali da se kreću nepropisnom brzinom. Nakon što su u tome uspjeli, sljedeća, ali i najvažnija stvar izgradnja je nogostupa kroz njihovo naselje. Projekt je vrijedan 860.000 kuna i upravo je to najveći problem.

U gradskoj blagajni nema dovoljno novca za njegovo rješavanje pa su gradske vlasti tražile partnere u ovom projektu. Realizacija projekta trebala bi biti u suradnji Grada Ludbrega, Ministarstva unutarnjih poslova i Centra za vozila Hrvatske, dvije institucije koje zajedno sufinanciraju rekonstrukcije sigurnosno problematičnih prometnica.

Prva dva pokušaja aplikacije za financiranje su propala, ali je Grad još jednom aplicirao na isti projekt s poboljšanjima u prijavi, nadajući se da će ovoga puta proći, što je izgleda, jedina prilika da se pješačka staza kroz Apatiju izgradi u dogledno vrijeme.

– Ovaj projekt na ovaj način neće se realizirati, jer sumnjam da će MUP nekome izgraditi cijelu pješačku stazu. Ova stavka u proračunu je tu da se ljudima prikaže da se misli na njih, ali u isto vrijeme drži se figa u džepu. Da se radi o nekom drugom prigradskom naselju, možda bi se pronašlo rješenje, a ovako, dok je u pitanju Apatija, sumnjam da će tako brzo doći do rješenja – rekao je Zlatko Balaško, gradski vijećnik i član Mjesnog odbora Apatija iz redova HDZ-a.

Pitali smo i gradsku upravu o planovima za rješavanje ovoga problema, a gradonačelnik Dubravko Bilić odgovorio je da se najprije tamo planira urediti javna rasvjeta.

– Planiramo urediti javnu rasvjetu od Apatije do Slokovca zbog povećanja sigurnosti unatoč protivljenju pojedinih vijećnika. Sigurnost građana mora biti na prvom mjestu. O detaljima cijelog projekta možemo više govoriti nakon provedenog natječaja za kojeg se nadamo da će proći – rekao je Dubravko Bilić.

FOTO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI