LJUT I LJEKOVIT Čudesna namirnica liječi upale, plućne bolesti, giht, glavobolju, a dobar je i za potenciju

Uziman s medom ili šećerom djeluje na rastvaranje sluzi te ublažuje podražaje na kašalj


Autor: podravski.hr — 29.03.2018. / 16:28 Stil

Stjepan Strbad iz Malog Bukovca kod Ludbrega uzgaja pravi podravski hren

Mnogi ljudi hren u prehrani koriste samo jednom godišnje, kao neizostavan prilog uskrsnoj šunci, neki još kojiput naprave umak od hrena kao prilog kuhanoj junetini ili piletini.
Budući da je hren iznimno ljekovita biljka, premda se kao takva rijetko koristi, valjalo bi porazmisliti da se češće nađe na stolu. Prapostojbina hrena je jugoistočna Europa, a porijeklo imena je staroslavensko. Karakterističnu ljutinu daje mu tvar koja se zove glikozid sinigrin. Sadrži i jaka eterična ulja, zbog kojih ćete zaplakati prilikom ribanja korijena. Vitamina C ima više nego, primjerice, limun.
Poznati bilinar Richard Willfort piše kako hren podražuje sluznicu želuca i crijeva te probavne žlijezde. Također pospješuje izlučivanje mokraće. Wollfort preporučuje dnevno uzimanje 3-4 jedaće žlice svježe naribanog hrena, kome je dodano malo vinskog octa i grožđanog šećera, kako mokraća vrlo brzo postala čista i oslobođena štetnih sastojaka. No, upozorava kako se ne smiju najednom uzeti veće količine jer može doći do nadražaja bubrega.
Uzimanje 15 do 20 kapi svježeg soka od hrena triput dnevno između glavnih obroka dobar je lijek kod upale crijeva, kao i kod nadimanja, tromosti stolice ili proljeva. Razlog tome je što je hren, uza sve ostalo, i jak baktericid. Ipak, upotrebu treba napustiti ako nastupe jaki proljevi ili postoji jako noćno znojenje.
Hren je vrlo koristan i kod oboljenja pluća, piše Willfort. Uziman s medom ili šećerom djeluje na rastvaranje sluzi te ublažuje podražaje na kašalj. Navodno djeluje čak i kod astmatičnih stanja. Hren se preporučuje za redovitu upotrebu dijabetičarima i osobama sklonima gihtu.
Tko je sklon glavoboljama, može pokušati s oblogom napunjenim naribanim hrenom koji se stavlja na zatiljak. Nemate li što drugo pri ruci, na isti način možete ublažiti ubod pčele ili ose.
Evo i Willfortovog recepta za korištenje hrena u kozmetičke svrhe, za uklanjanje sunčanih pjega, jetrenih mrlja i kožnih prištića: naribani korijen moči se osam dana u vinskom octu te se potom procijedi i razblaži vodom. Isti autor tvrdi i kako je vruća kupka u koju se dodaju šaka-dvije hrana najbolji lijek za ozeble, promrzle ruke i noge.
Stari Grci, kako se navodi u nekim izvorima, hren su koristili i protiv bolova u leđima, pa čak i kao afrodizijak. Tko zna, možda su upravo zbog toga smislili izreku: Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF