Lovci brali kukuruz i uredili lovište: Problem s divljim svinjama sve izraženiji

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Lovačka udruga Prepelica iz Đurđevca provela je radnu akciju u lovištu u kojem gospodari u Hampovici. Vrijedni lovci su brali kukuruz koji će poslužiti kao hrana za potrebe jelenske, srneće i fazanske divljači tijekom dugih zimskih mjeseci kako bi populacija ostala zdrava i stabilna.

Osim brige o prihrani, članovi svake godine vode brigu i o obnovi dotrajalih i starih hranilišta i solišta kako bi ona ispunila svoju glavnu ulogu. Radi sprječavanja ulaska i širenja te ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku još uvijek je na snazi naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači.

Tom je naredbom zabranjena zimska prihrana divlje svinje osim u svrhu primamljivanja radi odstrjela i to u najvećoj dopuštenoj količini od 10 kilograma po četvornom kilometru mjesečno.

– Kako su to male količine, pojavljuju se štete od divljih svinja na poljoprivrednim usjevima, što opet dovodi do pitanja učinkovitosti provedbe ove naredbe. S druge strane se javljaju nezadovoljni poljoprivrednici koji unatoč svim pokušajima i suradnji s lovcima ne mogu zaštititi svoje usjeve – kaže Nevenko Jakopović, predsjednik Lovačke udruge Prepelica.

Ustupio Nevenko Jakopović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI