Ludbreg je dobio 5G, istražili smo koliko je pokrivena naša županija

Ludbreg je od prošlog tjedna na popisu gradova u kojima je puštena u rad prva komercijalna 5G mreža. Ovu vijest doznajemo u Hrvatskom telekomu koji navodi kako je to “važna prekretnica za Ludbreg, koji ovime otvara vrata budućnosti!“.

– Naša 5G mreža trenutno pokriva dva milijuna hrvatskih građana, a široka primjena omogućava brojne inovacije i daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga “pametnih i zelenih rješenja” u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru – ističi iz HT-a.

Navode kako službeni početak rada 5G mreže potiče i razvoj pametnih gradova, novih digitalnih vještina te otvaranje novih i visoko vrijednih radnih mjesta. Ističu i kako u Ludbregu nisu povećavali broj baznih stanica, jer primjenjuju tehnologiju “dinamičkog dijeljenja spektra” s 4G mrežom.

Na području Koprivničko-križevačke županije, kako doznajemo u HT-u, pokrivena su sva tri gradska središta – Koprivnica, Đurđevac i Križevci. Na koprivničkom području pokriveno je 80 posto populacije, na đurđevačkom oko 63 posto populacije, a na križevačkom oko 49 posto populacije .

– Nemamo praksu komentirati konkretne buduće poslovne planove, no možemo reći kako i u narednom razdoblju planiramo širiti dostupnost 5G mreže diljem županije te ćemo svakako o svim novostima na vrijeme informirati javnost – rekli su nam u korporativnim komunikacijama HT-a.

Iako je uoči početka uvođenja bilo dosta otpora javnosti prema 5G mreži i sumnji da će diljem Podravine i Prigorja niknuti „brdo“ novih baznih stanica, iz HT-a kažu kako oni koriste drukčiju tehnologiju:

– Drugim riječima, za implementaciju 5G-a potrebna je samo softverska nadogradnja postojećih baznih postaja te nije potrebno graditi nove bazne postaje – kazuju u našem vodećem telekomu. Stručnjaci ističu kako zbog široke primjene praktički ne postoji područje koje od 5G-a neće imati koristi, jer 5G tehnologija omogućava brži i kvalitetniji pristup internetu, brži odgovor mreže i masovnu povezanost s oko milijun povezanih uređaja po kvadratnom kilometru, a to je preduvjet za razvoj pametnih industrija. Navode kako bi utjecaj 5G mreže na hrvatsko gospodarstvo do 2035. godine mogao biti između 1,5 i čak 18 milijardi eura.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI