Ludbreg postao šire urbano područje Varaždina: “Nudi nam se 20 milijardi eura”

Grad Ludbreg od petka postao je šire urbano područje grada Varaždina što su jednoglasno na sjednici Gradskog vijeća potvrdili i podržali svi vijećnici te će moći koristiti sredstva ITU mehanizma za nove projekte. Bila je to jedna od 14 točaka dnevnog reda o kojima se raspravljalo na trećoj po redu sjednici u novom sazivu nakon održanih lokalnih izbora ranije ove godine. Sve točke dnevnog reda prihvaćene su jednoglasno uz jedan suzdržan glas na točki izvještaja o financijama Lukoma.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Inače, i Lukom i Lucera, dvije tvrtke o čijim se financijskim izvještajima glasalo, poslovale su pozitivno u prošloj godini. Lucera je tako ubilježila dobit od 19.794, 79 kuna, dok je Lukom u još većem plusu i dobit iznosi 218 tisuća kuna. Ova će se dobit raspodijeliti za pokriće gubitka iz prošlih godina, a gubitak u 2019. godini bio je gotovo pola milijuna.

Dubravko BIlić

Osim toga, glasalo se o izvješću o radu gradonačelnika u prvom dijelu godine, prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Ludbrega za ovu godinu. Uz to, imenovano je povjerenstvo za javna priznanja Grada Ludbrega čiji je predsjednik Dubravko Bilić, a zamjenik Darko Jagić, zatim predsjednik i članica upravnog vijeća Centra za kulturu i informiranje, što su postali Aleksandar Horvat i Gordana Loparić, predsjednica i dva člana upravnog vijeća Dječjeg vrtića Radost, i to Maca Jančić te Ivana Škorjanec i Marijan Makar kao članovi, te član povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, što je postao Tomislav Stručić.

Izdvaja se odluka o ulasku u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina koje se formira zbog mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju 2021.-2027., a odluku je pojasnio gradonačelnik Dubravko Bilić.

– To je zapravo jedna od važnijih strateških odluka jer je cijela sjeverna Hrvatska propustila priliku biti dio ITU mehanizma u prošlom financijskom razdoblju, naravno, ne svojom voljom, nego odlukom Vlade. Radi se o jednom od najbolje iskorištenih financijskih mehanizama u okviru Europske unije jer su tu iskorištena sva sredstva koja su bila na raspolaganju i nema vraćanja i neiskorištenoga niti jedne kune – rekao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako se na inzistiranje uspjelo dogovoriti proširenje na gradove veće od 35 tisuća pa će tako Ludbreg postati dio urbanog područja Varaždina koje će obuhvaćati oko 50 tisuća stanovnika i na raspolaganju imati 10 posto sredstava ITU mehanizma što iznosi preko 20 milijardi eura.

– Nama ovo iznimno odgovara jer imamo pripremljeno 6-7 projekata koje dosad nismo imali gdje aplicirati jer smo previše razvijeni ili slično i zato je ovo jedna od boljih vijesti koja se dogodila ove godine. Ne trebamo se bojati konkurencije jer sam siguran da imamo najviše spremnih i gotovih projekata u odnosu na sve članice ITU mehanizma grada Varaždina i siguran sam da ćemo neke od njih financirati upravo kroz ovaj mehanizam – pojasnio je gradonačelnik i zamolio vijećnike da podrže ovu odluku, što su oni i jednoglasno učinili.

FOTO Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI