Ludbreška policija: Referent u katastru ukrao državi 70.000 kuna

USKOK je obavijestio varaždinsku policiju kako je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuta optužnica protiv 62-godišnjaka, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protiv službene dužnosti – Zlouporaba položaja i ovlasti i Krivotvorenje isprave.

-Kako se sumnja, u vremenu od srpnja 2012. do svibnja 2018. godine u Ludbregu, kao ovlašteni zemljišnoknjižni referent jednog suda, u nakani stjecanja materijalne koristi, nakon što su mu stranke podnijele prijedlog za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili prijedlog za uknjižbu prava vlasništva, svjesno nije evidentirao neke od prijedloga u zemljišnoknjižni informacijski sustav radi urudžbiranja – navodi policija i dodaje:

-Strankama u postupku je neistinito predočavao da troškove postupka mogu platiti njemu na ruke u gotovini te novac zadržavao za sebe. Tako je u navedenom razdoblju pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 70.000 kuna, za koji je iznos oštećen državni proračun.

Kako bi prikrio takvo postupanje, na ime jedne sutkinje istog suda, kaže policija, izrađivao fiktivna rješenja u kojima je neistinito navodio da je provedena rasprava na licu mjesta i kojima se određuje uknjižba prava vlasništva na nekretninama u skladu s dostavljenim prijedlogom za ispravak zemljišnih knjiga ili uknjižbe prava vlasništva, koja je rješenja ovjeravao pečatom suda i vlastoručno potpisivao.

Foto ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI