Ludbreška stara ciglana postaje kulturni centar

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zemljište stare ludbreške ciglane dospjelo je u centar pažnje prošle godine kada su na jednoj sjednici gradskog vijeća oporbeni vijećnici iznijeli tvrdnje kako je Grad tijekom zamjene zemljišta stare ciglane i gradskog prostora oštećen za višemilijunski iznos.

Naime, Grad Ludbreg u zamjenu za zemljište stare ciglane dao je prostor u centru, a sporna je bila procjena vrijednosti zemljišta stare ciglane, koja navodno nije bila obavljena prema pravilima struke. Ukratko, Grad je u zamjenu za ekskluzivno zemljište u centru grada dobio prostor stare ciglane koji je bio precijenjen, a oporba je tvrdila kako je procjena namještena.

Godinu dana nakon cijele situacije, provjerili smo što se događa s prostorom stare ciglane i planiraju li se kakve aktivnosti i projekti.

Stara ciglana bit će kulturni centar

– Radi se na realizaciji stvaranja kulturnog sadržaja na prostoru Ciglane. Intenzivirali smo aktivnosti oko projekta, prijavljujemo ga na razne natječaje – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić te dodaje kako povijest ludbreške ciglane seže u 1917. godinu i kako je takva građevina od iznimnog značaja za Grad Ludbreg.

Projekt se sastoji od izgradnje edukativnog centra, uređenja i adaptacije upravne zgrade, uređenja eksterijera, uređenja prostora za rad s posjetiteljima, uređenja interpretativnog centra i uređenja eksponata.

– Kroz taj projekt želimo stvoriti društvenu infrastrukturu koja interpretira povijesnu i kulturnu baštinu lokalnih resursa. Bio bi to edukativni centar u kojem bi posjetitelji mogli sudjelovati u različitim aktivnostima vezanim uz “Prapovijesni park”, “Ludbrešku ciglicu” te Etnografsku zbirku. Bio bi to prostor u kojem bi se održavala predavanja i radionice, od škole industrijske arheologije, izrade suvenira, radionice tkanja, radionice izrade keramike i slično – rekao nam je gradonačelnik Bilić.

Foto Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Udruga Peski Art poklanja slike Glini

Đurđevačka Udruga Peski Art dogovorila je suradnju s gradom Glinom kojem pokloniti slike s likovne kolonije u povodu obilježavanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI