Ludbreška stara ciglana postaje kulturni centar

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zemljište stare ludbreške ciglane dospjelo je u centar pažnje prošle godine kada su na jednoj sjednici gradskog vijeća oporbeni vijećnici iznijeli tvrdnje kako je Grad tijekom zamjene zemljišta stare ciglane i gradskog prostora oštećen za višemilijunski iznos.

Naime, Grad Ludbreg u zamjenu za zemljište stare ciglane dao je prostor u centru, a sporna je bila procjena vrijednosti zemljišta stare ciglane, koja navodno nije bila obavljena prema pravilima struke. Ukratko, Grad je u zamjenu za ekskluzivno zemljište u centru grada dobio prostor stare ciglane koji je bio precijenjen, a oporba je tvrdila kako je procjena namještena.

Godinu dana nakon cijele situacije, provjerili smo što se događa s prostorom stare ciglane i planiraju li se kakve aktivnosti i projekti.

Stara ciglana bit će kulturni centar

– Radi se na realizaciji stvaranja kulturnog sadržaja na prostoru Ciglane. Intenzivirali smo aktivnosti oko projekta, prijavljujemo ga na razne natječaje – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić te dodaje kako povijest ludbreške ciglane seže u 1917. godinu i kako je takva građevina od iznimnog značaja za Grad Ludbreg.

Projekt se sastoji od izgradnje edukativnog centra, uređenja i adaptacije upravne zgrade, uređenja eksterijera, uređenja prostora za rad s posjetiteljima, uređenja interpretativnog centra i uređenja eksponata.

– Kroz taj projekt želimo stvoriti društvenu infrastrukturu koja interpretira povijesnu i kulturnu baštinu lokalnih resursa. Bio bi to edukativni centar u kojem bi posjetitelji mogli sudjelovati u različitim aktivnostima vezanim uz “Prapovijesni park”, “Ludbrešku ciglicu” te Etnografsku zbirku. Bio bi to prostor u kojem bi se održavala predavanja i radionice, od škole industrijske arheologije, izrade suvenira, radionice tkanja, radionice izrade keramike i slično – rekao nam je gradonačelnik Bilić.

Foto Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Šestorica vatrogasaca otišla na Brijune

Prema odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, prva skupina sa šestoricom vatrogasaca s područja grada prošli tjedan otišla je na dislokaciju u Nacionalni park Brijuni.

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI