Ludbreški gradonačelnik najavio projekte: U 2021. kreće izgradnja bazena

Pri samom smo kraju 2020. godine i već sada možemo reći, povijesne godine. Globalna pandemija što nas je zadesila utjecala je na sve sfere života, pa tako i na rad jedinica lokalnih samouprava. Gradovi i općine prilagođavali su se novim uvjetima na način da budu dodatna potpora i podrška gospodarstvu, građanima. Grad Ludbreg tako je već u vrijeme proljetnog lockdowna na Gradskom vijeću donio odluku o potporama za gospodarstvo, poljoprivrednike, osobe koje su ostale bez posla.

– Naši su ciljevi oduvijek jasni. Prvenstveno radimo na podizanju kvalitete života naših građana, a to znači da moramo biti orijentirani na europske projekte, poticanje razvoja gospodarstva i ulaganje u mlade. I u ovakvoj godini lokalni su prihodi nešto rasli, ali posljednjih mjeseci ipak bilježimo pad. No, u konačnici su stabilni. Tvrtke koje djeluju na području Ludbrega prvenstveno su izvozno orijentirane i niti jedna od njih nije prestala s radom – kazao je gradonačelnik Dubravko Bilić te dodao kako su jedinice lokalne samouprave ograničene lokalnim budžetom, a projekti se moraju financirati i tek potom se refundiraju iz EU fondova, a i u tim situacijama država često sporo reagira.

 – Postoje krediti kojima to možemo pokriti, ali takve scenarije nitko ne voli vidjeti u proračunu. Nama bi znatno jednostavnije bilo kada bi država brže slala novac – kaže ludbreški gradonačelnik.

Ističe i kako je zadovoljan zbog činjenice da je Grad Ludbreg pronašao zajednički jezik s investitorima, dok suradnja s državom često nije najbolja.

– Puno smo pričali o izgradnju POS stanova. Grad Ludbreg svoj dio odavno je riješio. To nam je bilo važno jer smo svjesni da nemamo više stanova za kupnju ili najam. Potražnja je velika, svoj dio smo odradili i samo čekamo dozvolu za gradnju – kaže gradonačelnik.

Kako bi investitorima bili što zanimljiviji, i ludbreška srednja škola orijentirana je na zanimanja koja su potrebna tržištu, s posebnim naglaskom na kadrove kakve trebaju ludbreški poduzetnici.

– Svakim potezom nastojimo investitorima poručiti da su dobro došli kod nas, a s druge strane kroz europske projekte nastojimo podići kvalitetu života. Ova godina prisilila nas je da stanemo na kočnicu, ali nastojali smo odraditi što je više moguće – kaže gradonačelnik Bilić te dodaje kako su čitavo vrijeme trajanja pandemije nastojali funkcionirati što normalnije.

– Trudimo se funkcionirati normalno jer to dugujemo svojim građanima. Grad normalno radi, normalno obavlja svoje poslove, jednako kao i gospodarstvo nastoji čim normalnije odrađivati svoje obveze i funkcionirati na način da može proizvesti određene proizvode i da ih može plasirati tamo gdje je to dogovoreno. Ništa u životu nije slučajno, ništa ne pada s neba samo od sebe osim kiše, ali i za nju se moraju stvoriti uvjeti. Dakle, sve mora funkcionirati. Da bi grad mogao funkcionirati, mora funkcionirati gospodarstvo, da bi funkcioniralo gospodarstvo, svi moramo biti odgovorni da bi ljudi mogli raditi, proizvoditi, prodavati. Nitko ne proizvodi za skladište, svi proizvode za kupce i ta priča jednostavno funkcionira u krugovima. Oni koji sami funkcioniraju na taj način razumiju zašto je važno da cijeli sustav opstane, da život ne stane na šest mjeseci jer se nakon toga jako teško pokrenuti. I Grad mora biti dio te kružne priče. Grad mora funkcionirati, osiguravati sve ono što svakodnevno treba, iako i sami unutar Grada imamo zaraženih osoba, ali nijednog trenutka nismo se zatvarali, naša su vrata uvijek otvorena. Ako nisu vrata, onda je prozor, ako nije prozor, onda je e-mail ili telefon. Na taj način uvijek stojimo na raspolaganju našim građanima, a tako će biti i ubuduće – poručuje gradonačelnik Dubravko Bilić.

Tome, kaže, svjedoči i proračun o kojem će uskoro raspravljati gradski vijećnici.

– Ovih dana imat ćemo i sjednicu Gradskog vijeća online, putem Zooma. Donijet ćemo rebalans proračuna, proračun za drugu godinu koji će opet biti veći od 50 milijuna kuna i opet će biti jedan od većih proračuna jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji. Brojnim komunalnim projektima na području grada želimo osigurati visoku kvalitetu života svih naših građana. Uz znatna sredstva za održavanje postojeće komunalne infrastrukture, osigurana su značajna sredstva za mnoge komunalne projekte. Ulažemo u izgradnju i asfaltiranje cesta, plinovoda, vodovoda i kanalizacije, uređenje nogostupa, pješačkih staza, parkirališta, dječjih igrališta u naseljima i gradu Ludbregu. U 2021. godini započinjemo s nizom novih projekta kao što su izgradnja bazena I. faza, izgradnja BIKE parka, uređenje i rekonstrukcija Ludbreškog mlina, u koji smatramo da bi bilo odlično premjestiti i našu knjižnicu kako bi napokon imala dovoljno prostora za brojne aktivnosti. Tu je i izgradnja kamp-odmorišta u sklopu projekta VIA SANT MARTIN i mnogi drugi projekti.  Želimo da proračun naglašava da su nam važni svi aspekti života, od gospodarstva, sporta, kulture, građana u potrebi – ističe gradonačelnik te dodaje kako im je cilj stvoriti grad kojim će se svi građani ponositi.

– Kad razmišljamo o projektima ili kreiranju proračuna, vodimo se konkretnim stvarima zbog kojih će se građani osjećati ugodnije, zbog čega će voljeti grad u kojem žive. Želimo da im Ludbreg nudi sve potrebno za zadovoljenje svojih potreba, ali i potreba djece i da ta djeca kao i svi naši sugrađani budu ravnopravni građani EU, a ne nekakvog dijela Europe koji su svi zaboravili i iz kojeg žele pobjeći. Ludbreg je prekrasan grad i takav treba ostati, ali je prekrasan i bolji upravo zbog svojih građana koji u njemu žive, koji u njega vjeruju i koji s njim žele rasti u budućnosti – zaključuje gradonačelnik.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI