Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbrežani povećali broj kooperanata koji će proizvoditi povrće za Podravku

U Hrastovskom je održan sastanak predstavnika Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj i njihovih članova koji već godinama proizvode povrće za potrebe koprivničke Podravke. Na prvom ovogodišnjem sastanku susreli su se proizvođači paprike, a osim toga povrća, sedmu godinu za redom kooperanti će saditi i patlidžane te krastavce kornišone.

– Specifični smo po tome što je naše povrće ubrano i prerađeno u istom danu. Znači, kooperanti poberu primjerice papriku prijepodne i do kraja dana već je odvezena i prerađena u Podravkinoj tvornici Kalnik u Varaždinu. I jasno da se to itekako osjeti na kvaliteti sirovine – ističe Saša Lenček, predsjednik zadruge.

Ove godine povećan je broj zainteresiranih kooperanta, a povećat će se i otkupna cijena povrća. Također, otkupna mjesta će se uz postojeća dva u Varaždinskoj županiji, nalaziti i u Bjelovarsko-bilogorskoj te Sisačko-moslavačkoj, budući da se proizvodnji povrća za Podravku okreće i sve više poljoprivrednika iz tih dijelova zemlje.

– Naši kooperanti kao i do sada dobit će i sjeme i imati osiguran stručni nadzor kao i transport, a njihovo je samo da povrće posade i uzgoje. Namjeravamo nabaviti i još jedan kalibrator pomoću kojega se krastavci automatski sortiraju u jednu od četiri klasa što će dodatno ubrzati dovoz u tvornicu – dodaje Lenček.

Saša Lenček

Za mjeseca dana počet će se pregovarati i s potencijalnim kooperantima, proizvođačima voća, posebno jabuke i šljive. Iako je Podravka zainteresirana i za aroniju, u Zadruzi ističu kako je njezin otkup upitan budući da joj je cijena uvelike pala.

– Primjerice, prije sedam godina cijena kilograma aronije bila je 80 kuna, a danas bi je Zadruga mogla otkupiti za 1,10 kuna. Jednostavno, neke države poput Turske masovno su je počele proizvoditi i svjetsko je tržište postalo zasićeno – pojašnjava predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, Saša Lenček.

Slično bi se, kaže, moglo dogoditi i s lješnjacima. No jabuke i šljive itekako su tražene. Od potencijalnih kooperanata ne traže se velike proizvodne površine, već je na prvome mjestu kvaliteta uzgojenog povrća.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI