U Hrastovskom je održan sastanak predstavnika Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj i njihovih članova koji već godinama proizvode povrće za potrebe koprivničke Podravke. Na prvom ovogodišnjem sastanku susreli su se proizvođači paprike, a osim toga povrća, sedmu godinu za redom kooperanti će saditi i patlidžane te krastavce kornišone.
– Specifični smo po tome što je naše povrće ubrano i prerađeno u istom danu. Znači, kooperanti poberu primjerice papriku prijepodne i do kraja dana već je odvezena i prerađena u Podravkinoj tvornici Kalnik u Varaždinu. I jasno da se to itekako osjeti na kvaliteti sirovine – ističe Saša Lenček, predsjednik zadruge.

Ove godine povećan je broj zainteresiranih kooperanta, a povećat će se i otkupna cijena povrća. Također, otkupna mjesta će se uz postojeća dva u Varaždinskoj županiji, nalaziti i u Bjelovarsko-bilogorskoj te Sisačko-moslavačkoj, budući da se proizvodnji povrća za Podravku okreće i sve više poljoprivrednika iz tih dijelova zemlje.
– Naši kooperanti kao i do sada dobit će i sjeme i imati osiguran stručni nadzor kao i transport, a njihovo je samo da povrće posade i uzgoje. Namjeravamo nabaviti i još jedan kalibrator pomoću kojega se krastavci automatski sortiraju u jednu od četiri klasa što će dodatno ubrzati dovoz u tvornicu – dodaje Lenček.

Za mjeseca dana počet će se pregovarati i s potencijalnim kooperantima, proizvođačima voća, posebno jabuke i šljive. Iako je Podravka zainteresirana i za aroniju, u Zadruzi ističu kako je njezin otkup upitan budući da joj je cijena uvelike pala.
– Primjerice, prije sedam godina cijena kilograma aronije bila je 80 kuna, a danas bi je Zadruga mogla otkupiti za 1,10 kuna. Jednostavno, neke države poput Turske masovno su je počele proizvoditi i svjetsko je tržište postalo zasićeno – pojašnjava predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, Saša Lenček.
Slično bi se, kaže, moglo dogoditi i s lješnjacima. No jabuke i šljive itekako su tražene. Od potencijalnih kooperanata ne traže se velike proizvodne površine, već je na prvome mjestu kvaliteta uzgojenog povrća.