Luka Femec: Kad navrše 21. godinu, osobe s teškoćama u razvoju prepuštene su same sebi

Podravski list profile
Najteža je borba u mijenjanju društvenih stavova i predrasuda. Društvo kreira invaliditet kod osobe

Luka Femec jedan je od 17 rehabilitatora u koprivničkom Podravskom suncu, ustanovi za obrazovanje, odgoj i rehabilitaciju osoba s teškoćama u razvoju. Riječ je o instituciji s najviše edukacijskih rehabilitatora u županiji, a ovaj mladić član je ekipe u zadnje četiri godine. Luku Femca pitali smo što to točno edukacijski rehabilitatori rade i kako izgleda jedan njihov uobičajen radni dan.


Kakva je uloga rehabilitatora u životu jedne osobe s teškoćama u razvoju?
– Mi nastupamo kad se otkrije ili postoji sumnja na određenu teškoću. Pritom, važno je da dijete bude što ranije uključeno u edukacijsko-rehabilitacijski program. Cilj je djetetu putem rane intervencije kroz razne metode rada unaprijediti razvoj, a kasnije i kroz predškolski odgoj uključiti što više djece u redovni školski sustav. Kod nas u Podravskom suncu djeca su s većim teškoćama, podijeljena u posebna razredna odjeljenja i odgojno-obrazovne skupine, u kojima se radi prema propisanom nastavnom planu i programu. Dio učenika nakon završenog osmog razreda nastavlja srednjoškolsko obrazovanje, dok drugi ostaju u sustavu u sklopu programa za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života do 21. godine. No naša uloga se i dalje nastavlja jer je važno kontinuirano održavati njihove stečene vještine i razvijati nove.


Nakon 21. godine prepušteni su sami sebi?
– U Centru postoji socijalna usluga poludnevnog boravka, na koju dolaze korisnici poslije 21. godine života. Pritom se održavaju razne radionice rukotvorina, ali i održavaju vještine koje su stekli tijekom obrazovanja. Program za odrasle velik je problem. Nažalost, naš kapacitet od 18 korisnika već je popunjen, jedino Udruga Latica ima svoj klub, koji održava tijekom tjedna, no potrebe su mnogo veće. Dobro je kada se roditelji mogu brinuti o svom djetetu, dok su zdravstveno sposobni. Kada nema roditelja, nastaje problem. Nažalost, u županiji nemamo dovoljno socijalnih usluga kao što je organizirano stanovanje. Ono predstavlja mogućnost samostalnog življenja uz podršku osobama s invaliditetom kako bi živjele u svojoj obitelji, a primjer su stambene zajednice Udruge Ludbreško sunce. I mi razmišljamo o takvim zajednicama, željeli bismo pokrenuti takvu vrstu usluge te se nadamo da ćemo uz suradnju roditelja, skrbnika, lokalne zajednice i samih osoba s invaliditetom pokrenuti inicijativu njihova osnivanja. Nažalost, i dalje je praksa da većina odraslih osoba s invaliditetom na kraju odlazi u institucije, a to je najgore rješenje. Oblik organiziranog stanovanja zaista je nužan kako bi osobe ostale u svojim životnim sredinama te imale zadovoljavajuću kvalitetu života.


Kakve su teškoće osoba o kojima se brinete?
– Različite, od intelektualnih i motoričkih, do onih iz spektra autizma, mentalne teškoće, oštećenja vida, sluha. Većinom je riječ o kombinaciji teškoća, gotovo nikad nije riječ samo o jednoj.


PL: Što vam je najteže u ovom poslu?
– Najteža je borba u mijenjanju društvenih stavova i predrasuda. Društvo kreira invaliditet kod osobe. Napredovat ćemo jedino promjenom razmišljanja, kada prihvatimo teškoće kao različitosti. S druge strane, u samom radu svaki, i najmanji korak prema naprijed je dobar i tome se treba veseliti. Veseli dobra suradnja s roditeljima, koji su glavni partneri u našem procesu odgoja i obrazovanja. Svaka osoba je individualnost za sebe te je sposobna sudjelovati u svim aktivnostima uz određenu razinu podrške s obzirom na svoje funkcionalne mogućnosti.

FOTO: Mirela Ištvanović

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti